Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det holdes nyvalg i Thüringen i april neste år for å løse den politiske krisen i den tyske delstaten. Ny delstatsminister skal velges i mars i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstrepartiet Die Linke, sosialdemokratiske SPD, De grønne og kristendemokratiske CDU ble enige om datoene på et møte fredag.

Den politiske krisen i Thüringen ble utløst da den lokale greinen av CDU sammen med det ytre høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD) 5. februar sikret at liberaldemokraten Thomas Kemmerich kunne danne delstatens regjering.

Samarbeidet med AfD førte til skarp kritikk, ikke bare fra opposisjonen, men også fra statsminister Angela Merkel, som tilhører CDU. Etter 24 timer trakk Kemmerich seg fra stillingen som delstatsminister.

Nå er det altså enighet om å velge ny delstatsminister 4. mars i år. Ministeren velges av delstatsforsamlingen. Imidlertid har ingen av partiene flertall i forsamlingen, og det er så langt ingen som har klart å få på plass en koalisjon. Dermed er det duket for nyvalg 25. april neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge DPAs kilder skal Die Linke, SPD, De grønne og CDU i Thüringen også være enige om en «pakt» for å hindre at AFD kommer på vippen når lovforslag skal vedtas.

Krisen i Thüringen er den direkte årsaken til at kvinnen som ble regnet som CDUs kronprinsesse og Merkels etterfølger, Annegret Kramp-Karrenbauer, trakk seg som partileder tidligere i februar.