New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer

Den over 200 meter høye 200 Amsterdam Avenue risikerer å miste over 20 etasjer, etter siste avgjørelse i Høyesterett i New York.
Den over 200 meter høye 200 Amsterdam Avenue risikerer å miste over 20 etasjer, etter siste avgjørelse i Høyesterett i New York. Foto: Elkus Manfredi Architects / SJP Properties / Mitsui Fudosan America
Artikkelen fortsetter under annonsen

En skyskraper i New Yorks beste bydel risikerer å bli plukket fra hverandre etter at entreprenøren var kreativ med byggetillatelsen. – Et sjokkerende tap for New York, mener utbyggeren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York har regler for hvor tett høye skyskrapere kan stå, det skal være et visst forhold mellom størrelsen på eiendommen og høyden til skyskraperen.

Disse reglene har entreprenørene i økende grad klart å omgå ved å slå sammen eiendommer som opprinnelig ikke hører sammen, til kompliserte geometriske figurer, som til sammen oppfyller kravene til størrelsen på arealet. Dermed kan de bygge mye høyere enn tomta normalt sett tillater.

To private interessegrupper, Committee for Environmentally Sound Development og Municipal Art Society of New York har fått nok. (Navnene kan grovt sett oversettes til «Komiteen for fornuftig utvikling» og «Det kommunale samfunnet for bykunst»).

Flere politikere støtter kritikere, blant annet lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler (D).

– Sjokkerende

De har gitt utbyggeren av 200 Amsterdam Avenue kraftig motstand i flere runder med klager til plan- og bygningsmyndighetene og i rettssalen. Nå har de fått sin første store seier. Høyesterett i delstaten New York har kommet fram til at skyskraperen, som per nå er på 52 etasjer, må miste minst 20 etasjer for å være i tråd med regelverket, skriver Curbed New York og West Side Rag. Den er per i dag over 200 meter høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for utbyggerne, SJP Properties og Mitsui Fudosan America, kaller avgjørelsen for «et sjokkerende tap for New York og deres innbyggere» og at avgjørelsen «trosser mer enn 40 års presedens i byens plan- og byggpraksis», spesielt med tanke på at avgjørelsen berøren en bygning som allerede er oppført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 24 millioner kroner

Motstandere har forsøkt å stoppe oppføringen flere ganger, men tapte i ankeorganet til plan- og bygningsmyndighetene. Imens gikk byggingen sin gang og de 112 leilighetene er allerede lagt ut for salg, med priser fra 24 millioner til 371 millioner kroner med dagens kronekurs. Størrelsene varierer mellom 120 og 434 kvadratmeter.

Nå sier retten at myndighetene ikke har gjort jobben sin og at tillatelsen skal tilbakekalles. De mener tomta er «gerrymandered», ikke helt ulikt måten lokalpolitikere vedtar å flytte valgkretsgrensene på, for å øke sjansen til å bli gjenvalgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligprisene på Manhattan nærmest i fritt fall

SE VIDEO: Kinesere bygde 59-etasjes skyskraper på 19 dager:

Kan få konsekvenser

Utbyggerne får liten sympati hos klagerne, som mener utbyggerne har ignorert alle tegn på at bygningen er ulovlig.

Saken kan fortsatt ankes til New Yorks ankedomstol, og deretter til USAs Høyesterett i Washington.

Saken kan ha virkning for enda en superhøy og blyanttynn bygning under oppføring ved 430 East og 58th Street, der naboene klager på at de mister utsikten til fordel for milliardærer som ikke engang kommer til å bo der selv.

Ikke noe å si på utsikten, hvis du har noen titalls millioner liggende. Foto: Elkus Manfredi Architects / SJP Properties / Mitsui Fudosan America
Ikke noe å si på utsikten, hvis du har noen titalls millioner liggende. Foto: Elkus Manfredi Architects / SJP Properties / Mitsui Fudosan America

VIDEO: Se 541 meter bygges på under to minutter: