Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik

Skandalen ble rullet opp i 2016, og siden har Wells Fargo allerede betalt ut milliarder i bøter og erstatning til både statlige og føderale myndigheter. Foto: Christopher Chung/The Press Democrat via AP / NTB scanpix
Skandalen ble rullet opp i 2016, og siden har Wells Fargo allerede betalt ut milliarder i bøter og erstatning til både statlige og føderale myndigheter. Foto: Christopher Chung/The Press Democrat via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs fjerde største bank Wells Fargo har gått med på å betale 27 milliarder kroner for å sette punktum for etterforskninger knyttet til falske kontoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen med justisdepartementet og finansinspeksjonen SEC innebærer at Wells Fargo kan legge bak seg sivile og strafferettslige søksmål.

Boten skal betales til amerikanske myndigheter, og av summen skal 4,6 milliarder fordeles på investorer som ble rammet av skandalen.

Saken dreier seg om at storbanken mellom 2002 og 2016 presset ansatte til å innfri urealistiske salgsmål som igjen førte til opprettelsen av millioner av kontoer eller kredittkort uten samtykke.

Wells Fargo har innrømmet at de samlet inn millioner i honorar og rente, gjort skade på kredittvurderingen til enkelte kunder, samt misbrukt persondata, opplyser justisdepartementet i en uttalelse fredag.

Forliket dekker bare Wells Fargo som selskap, og justisdepartementet har fortsatt mulighet til å etterforske enkeltpersoner for brudd på banklovene, påpeker departementet.

Skandalen ble rullet opp i 2016, og siden har Wells Fargo allerede betalt ut milliarder i bøter og erstatning til både statlige og føderale myndigheter. To administrerende direktører og andre toppsjefer har dessuten forlatt selskapet.