Frankrike til kamp mot veggedyr

Veggedyr kan være svært plagsomme - og dyre.
Veggedyr kan være svært plagsomme - og dyre. Foto: 7th Son Studio / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske myndigheter har innledet en kamp mot en invasjon av veggedyr som har tatt for seg av menneskelig blod i hoteller og hjem i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De plagsomme, blodsugende insektene forsvant fra Frankrike på 50-tallet, men har gjennomgått en gjenfødelse, trolig som følge av mer internasjonal reising og økende resistens mot insektmidler.

– Vi kan alle rammes, heter det på en nettside som myndighetene har satt opp og som er full av råd om hvordan man kan hindre veggedyrene, og hva man skal gjøre om de dukker opp.

Veggedyr finnes i tempererte klimasoner i USA og deler av Europa. De ble nesten utryddet etter annen verdenskrig på grunn av utstrakt bruk av DDT, men kom tilbake etter at slike pesticider ble forbudt fordi de er for farlige.

Mot slutten av 90-tallet stortrivdes de i New York, og i 2010 var det et større utbrudd som førte dem høyt opp i skyskrapere, hoteller og til og med inn i klesbutikker som Victoria's Secret.

Nå kryr det av dem i Paris, og firmaer som driver med bekjempelse av skadedyr, sier at 400.000 adresser i byen, inkludert hoteller, leiligheter og hus, ble behandlet i 2018, noe som koster millioner.

En studie i 2016 påviste at veggdyrene er blitt resistente mot vanlige insektmidler, og at de spres rundt i verden ved å søke seg fram til brukte klær i reisendes kofferter.