Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet

En svart gummibåt med 91 mennesker om bord forlot det krigsherjede Libya 8. februar. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix
En svart gummibåt med 91 mennesker om bord forlot det krigsherjede Libya 8. februar. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En gummibåt med 91 mennesker på flukt fra Libya er tilsynelatende forsvunnet i Middelhavet på vei til Europa, opplyser FNs migrasjonskontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tragisk nok er den siste hypotesen at dette er nok et usynlig forlis, sier Marta Sanchez i IOM torsdag.

Gummibåten forlot 8. februar al-Qarbouli, fem mil øst for hovedstaden Tripoli, forteller Osman Haroun. Elleve av vennene hans var om bord, blant dem hans 27 år gamle fetter Mohamed Idris, og Haroun har ikke hørt fra noen av dem.

– Det er første gang jeg har hørt at dette har skjedd. De som drar ut, lar vanligvis høre fra seg innen få timer. Ingen har sett restene av båten engang, sier 29 år gamle Haroun på telefon fra kystbyen Zawiya.

Om bord skal det ha vært folk fra Sudan, Niger, Iran og Mali.

Fikk nødanrop

Alarm Phone, som tar imot nødanrop fra flyktninger og migranter som trenger hjelp på sjøen, ber libyske, maltesiske og italienske myndigheter om å dele informasjon om sine redningsoperasjoner den dagen båten forsvant.

Alarm Phone fikk et nødanrop fra en svart gummibåt natt til 9. februar, og SOS ble også delt med Libyas kystvakt, en EU-støttet styrke som har fått kraftig kritikk av menneskerettighetsgrupper. Kystvakten brukte fem timer på å svare på nødmeldingen, før de ga beskjed om at de hadde sendt to skip på leting, ifølge Alarm Phone.