FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt

En rekke militsgrupper har siden 2011 kjempet om makten i Libya. I fjor ble situasjonen ytterligere forverret da opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans milits gikk til angrep på hovedstaden Tripoli. Arkivfoto: Hazem Ahmed / AP / NTB scanpix
En rekke militsgrupper har siden 2011 kjempet om makten i Libya. I fjor ble situasjonen ytterligere forverret da opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans milits gikk til angrep på hovedstaden Tripoli. Arkivfoto: Hazem Ahmed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens angrep mot havneanlegget i Libyas hovedstad Tripoli kunne ha resultert i en katastrofe, slår FN fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet ble utført av LNA-militsen, ledet av opprørsgeneralen Khalifa Haftar, som hevder at målet var et ammunisjonslager.

FNs operasjon i landet (Unsmil) fordømmer angrepet, opplyser at det kostet et ukjent antall mennesker livet og sier at det kunne ha forårsaket «en virkelig katastrofe» dersom et tankskip fullastet med flytende gass i nærheten hadde blitt truffet.

– Unsmil ber om stans i opptrappingen og i provoserende handlinger, heter det i en kunngjøring.

Den FN-støttede regjeringen i Libya, som ledes av statsminister Fayez al-Serraj, har inntil videre trukket seg fra fredssamtalene i Genève som følge av angrepet.

– Vi kunngjør at vi innstiller vår deltakelse i de militære samtalene som holdes i Genève inntil det blir inntatt en streng holdning mot angriperne og deres brudd, het det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

I april i fjor ble situasjonen ytterligere forverret Haftar og hans milits innledet en offensiv mot Tripoli. En skjør våpenhvile er formelt på plass, men denne brytes ifølge FN regelmessig.