Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia

Væpnede soldater foran rettsbygningen i Istanbul der 16 tyrkiske aktivister ble frikjent tirsdag.
Væpnede soldater foran rettsbygningen i Istanbul der 16 tyrkiske aktivister ble frikjent tirsdag. Foto: Emrah Gurel / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 16 som var tiltalt for forsøk på å velte regjeringen i Tyrkia under protestene for å bevare Geziparken i Istanbul i 2013, er blitt frikjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte forretningsmannen og filantropen Osman Kavala var blant dem som sto tiltalt for terror og for å ha forsøkt å velte styret i landet. Han var også den eneste av de tiltalte som inntil nå har vært fengslet.

Dommeren i retten i Istanbul slo tirsdag fast at det ikke var nok bevis mot de tiltalte og frikjente samtlige 16.

Alle var anklaget for å ha organisert demonstrasjonene knyttet til Geziparken. Demonstrantene protesterte mot planene om å bygge et kjøpesenter i parken, som de krevde måtte bevares.

Dette utviklet seg etter hvert til en større protestbevegelse, og aktoratet i rettssaken hevdet at demonstrantene ønsket å styrte Tyrkias regjering. De tiltalte avviste dette.

Både Kavala og to av de andre tiltalte risikerte livsvarig fengsel hvis de hadde blitt funnet skyldig. Kavala har sittet over to år i fengsel i påvente av rettssaken.

Aktuelt: Forfatter Asli Erdogan frikjent i Tyrkia