USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs

Tusenvis av menn har saksøkt den amerikanske speiderbevegelsen etter at de skal ha blitt misbrukt av ledere mens de var barn og ungdommer.
Tusenvis av menn har saksøkt den amerikanske speiderbevegelsen etter at de skal ha blitt misbrukt av ledere mens de var barn og ungdommer. Foto: James Quigg / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Boy Scouts of America (BSA) har begjært seg selv konkurs etter at hundrevis av menn har anklaget speiderledere for seksuelt misbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BSA er USAs største speiderorganisasjon, og også landets største ungdomsorganisasjon.

– BSA føler sterkt med alle ofre som er blitt misbrukt, og beklager dypt til alle som ble påført skader i sin tid som speidere, sier administrerende direktør Roger Mosby i en uttalelse tirsdag.

Organisasjonen opplyser samtidig at den vil bruke konkursen til å etablere et erstatningsfond for dem som har opplevd å bli seksuelt misbrukt mens de var medlemmer.

– Mange sinte menn

Hundrevis av menn har saksøkt BSA for seksuelt misbruk. De fleste overgrepene skal ha skjedd fra 1960-tallet og fram til 1980-tallet.

– Det er mange svært sinte og krenkede menn der ute som ikke vil la Boy Scouts komme seg unna uten å gjøre rede for alle sine verdier. De vil at alle steiner skal snus, sier advokat Paul Mones, som representerer mange av ofrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var etter en lovendring i flere amerikanske delstater i fjor at søksmålene begynte å strømme inn. Både New York, Arizona, New Jersey og California har nå åpnet for at ofre for seksuelt misbruk kan gå til søksmål lenge etter at overgrepene skjedde.

Rapport: Økning i alvorlige overgrep mot barn i konfliktområder

Stort fall

Ved å slå seg selv konkurs håper den 110 år gamle organisasjonen å kunne holde liv i speiderbevegelsen samtidig som søksmålene settes på vent.

Overgrepsanklagene har vært en stor nedtur for en organisasjon som i mange år har fungert som en grunnpilar i det amerikanske sivilsamfunnet. Svært mange politikere og ledere begynte sin karriere som speidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begjæringen skal nå behandles av en føderal domstol i Wilmington i delstaten Delaware, og konkursen er ventet å bli en av de største og mest komplekse i amerikansk historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Psykolog: – Samfunnet må bidra til å lette skam etter overgrep

Salg av eiendommer

Det er ventet at BSA vil måtte selge noen av sine mange eiendommer, deriblant leir- og naturområder, for å skaffe penger til erstatningsfondet.

– Speideraktivitetene vil fortsette mens denne prosessen pågår og i mange år framover, sier Evan Roberts, en talsmann for BSA.

Organisasjonen har de siste årene fått en stadig trangere økonomi på grunn av misbruksanklagene og fallende medlemstall. På 1970-tallet hadde BSA over 4 millioner medlemmer. Nå er medlemsmassen mer enn halvert.

Krisen som har rammet speiderbevegelsen, har mange likhetstrekk med den som har rammet Den katolske kirken i USA. Begge institusjonene skryter av at de har greid å bekjempe seksuelle overgrep de siste årene, men begge står overfor et vell av søksmål fra ofre som mener at overgrepene ble oversett og forsøkt dekket over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Fransk erkebiskop frikjent for å dekke over overgrep

Åpnet for jenter

Organisasjonen har forsøkt å snu utviklingen ved å åpne for jentespeidere. Den viser også til at de fleste overgrepene skal ha skjedd for mange år siden, og at det nå er påkrevd med politiattest for alle speiderledere.

Likevel mistet BSA rundt 400.000 medlemmer rett etter nyttår fordi mormonene trakk sin støtte og i stedet startet sin egen speiderbevegelse.

Aktuelt: Paven innfører meldeplikt om seksuelle overgrep