Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer

Arbeidere går langs gjerdet til et «senter for videreutdannelse» under bygging i Dabancheng i den autonome Xinjiang-regionen. 4. september 2018. Kina har sperret over én million muslimer og medlemmer av andre minoriteter inne i leirer i Xinjiang-provinsen. Kinesiske myndigheter kaller det frivillig omskolering, mens menneskerettighetsorganisasjoner kaller det religiøs forfølgelse og hjernevask. Foto: AP / NTB scanpixNTB Scanpix/Reuters.
Arbeidere går langs gjerdet til et «senter for videreutdannelse» under bygging i Dabancheng i den autonome Xinjiang-regionen. 4. september 2018. Kina har sperret over én million muslimer og medlemmer av andre minoriteter inne i leirer i Xinjiang-provinsen. Kinesiske myndigheter kaller det frivillig omskolering, mens menneskerettighetsorganisasjoner kaller det religiøs forfølgelse og hjernevask. Foto: AP / NTB scanpix NTB Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lekket database kaster lys over Kinas fengsling av hundretusenvis av muslimer og andre minoriteter i Xinjiang-provinsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Databasen navngir 311 personer som er fengslet eller sendt i arbeidsleir, samt en kartlegging av etnisk og religiøs tilhørighet.

Familiemedlemmer kartlegges også, og databasen viser at det først og fremst er religiøs tilhørighet og familiebakgrunn som avgjør hvem som fengsles.

Kinesiske myndigheter hevder på sin side at folk fengsles som følge av politisk ekstremisme, mens databasen avdekker at den eneste grunnen ofte er at vedkommende har gått i moskeen.

Slås ned på

– Religionsutøvelse blir helt åpenbart slått ned på, sier Darren Byler, som er tilknyttet University of Colorado og forsker på forholdene i Xinjiang-provinsen.

– Myndighetene ønsker å fragmentere samfunnet, å splitte familier og gjøre dem mer sårbare gjennom omskolering, sier han.

Kinesiske myndigheter medgir at over 1 million mennesker fra etniske minoriteter, de aller fleste av dem muslimer, holdes innesperret i leirer. Myndighetene kaller det frivillig omskolering, mens menneskerettighetsorganisasjoner kaller det tvangsarbeid og religiøs forfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for utenriksdepartementet i Beijing nekter å kommentere opplysningene som kommer fram i den lekkede databasen.

– Slikt tøv er det ingen vits å kommentere, sier Geng Shuang.

Tortur og hjernevask

I november fikk International Consortium of Investigative Journalists tilgang til et kinesisk dokument som avdekket hvordan de innsatte i fangeleirene blir utsatt for tortur og hjernevask

Ett av dokumentene var en ni sider lang instruks til de ansvarlige i leirene, signert Zhu Hailun, den daværende visesekretær i Xinjiangs kommunistparti og regionens øverste sikkerhetsansvarlig.

I instruksen fastslås det at leirene skal drives som høysikkerhetsfengsler med strikt disiplin, avstraffelser og total overvåking og kontroll av de internerte. Kun de som kan bevise at de har endret oppførsel, tro og språk, slipper ut av leirene, går det fram av dokumentene.