Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika

45 millioner mennesker i den sørlige delen av Afrika er truet av hungersnød på grunn av tørke. Illustrasjonsfoto: Michael Kamber/UNICEF
45 millioner mennesker i den sørlige delen av Afrika er truet av hungersnød på grunn av tørke. Illustrasjonsfoto: Michael Kamber/UNICEF Foto: Michael Kamber / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

45 millioner mennesker i den sørlige delen av Afrika er truet av hungersnød, ifølge FN. Klimaendringene er pekt ut som årsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste fem årene har hele sørspissen av det afrikanske kontinentet manglet betydelige mengder regn. I området stiger temperaturen dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet.

I Zimbabwe føyer tørken seg inn i rekken av kriser som omfatter alt fra inflasjon til mangel på kontanter, bensin, medisiner, vann og elektrisitet.

Tørken hindrer bøndene i å avle fram nok mat til å mette befolkningen, og det er få ting som tyder på at dette skal endre seg.

– Denne sultkrisen er av et omfang vi ikke har sett før, og alt tyder på at den kommer til å bli verre, sier regiondirektør Lola Castro i Verdens matvareprogram.

Ifølge FN-organisasjonen er 60 prosent av Zimbabwes befolkning på 15 millioner i dag truet av matmangel.

Ekstreme værforhold har blitt vanligere i de sørlige delene av Afrika de siste årene. I motsetning til den ekstreme tørken området nå står overfor, er det ikke lenge siden våtere ekstremvær rammet det sørlige Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars i fjor herjet den tropiske syklonen Idai i Zimbabwe, Mosambik og Malawi. Over tusen mennesker omkom i syklonen.

Desperate tider, desperate tiltak

Tørken har også rammet nabolandet Zambia. For å møte matbehovet til 2,3 millioner innbyggere som står i fare for å sulte, er finansiering sårt tiltrengt.

Verdens matvareprogram trenger over 300 millioner kroner for å dekke matbehovet, men kun en tredel av summen er på plass.

Matmangelen i Zambia har ført til at flere stjeler mat og andre verdier fra andre. Det rapporteres også om kvinner som selger ubeskyttet sex for å kunne brødfø familiene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en del av et felles program som ble lansert i 2015, har Verdens matprogram og Zambiske myndigheter delt ut 165 regnmålere til bønder i de Zambiske områdene som er hardest rammet av tørken. Målerne gjør det mulig for bøndene å følge med på forholdene og dyrke i den mest hensiktsmessige perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare mennesker

I provinsen Noord-Kaap i Sør-Afrika er dyrene vant til varme og tørre forhold, men også disse må gi etter for det ekstreme været.

Ifølge organisasjonen Wildlife Ranching South Africa har to tredeler av de ville dyrene i provinsen dødd på grunn av tørken.

Den sørafrikanske regjeringen betegner situasjonen som en katastrofe, og har bevilget 181 millioner kroner i støtte til provinsen.

Ifølge landbrukssamvirket KLK har bønder i området mistet mellom 40 og 70 prosent av husdyrene sine i løpet av de to siste årene. Noen av dyrene dør av tørst og overoppheting, mens andre må sendes til slakting tidligere enn planlagt på grunn av de ulevelige forholdene.