Libya igjen tema på politisk toppmøte

Tyskland utenriksministeren Heiko Maas (t.h.) er vertskap for et nytt møte om Libya-konflikten. Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu er én av deltakerne på møtet. Foto: Michael Dalder / AP / NTB scanpix
Tyskland utenriksministeren Heiko Maas (t.h.) er vertskap for et nytt møte om Libya-konflikten. Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu er én av deltakerne på møtet. Foto: Michael Dalder / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland er vert for et nytt toppmøte om Libya når toppdiplomater møtes for å forsøke å redde den politiske prosessen i det borgerkrigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksministrer og internasjonale organisasjoner møtes søndag morgen på sikkerhetskonferansen i München for å diskutere hvordan Libya-konflikten kan avsluttes.

Den tyske utenriksministeren, Heiko Maas, og FNs representant i Libya, Ghassan Salame, skal vurdere tiltakene som ble vedtatt på et toppmøte i Berlin for fire uker siden.

– Det handler nå om gradvis å implementerer det vi ble enige om i Berlin, sier Maas.

Etter initiativ fra Tyskland har 16 land og organisasjoner blitt enige om å stoppe utenlandsk innblanding i borgerkrigen. I tillegg til en våpenhvile, innebærer det at landene overholder en våpenembargo som allerede er på plass og fortsetter samtalene mellom de krigførende partene.

Våpenleveransene til det nordafrikanske landet har likevel fortsatt. FN pekte i slutten av januar på at flere av landene som deltok på toppmøtet i Berlin, hadde brutt våpenembargoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libya, som har Afrikas største påviste oljereserver, har vært preget av kaos og væpnet konflikt helt siden 2011. Da ble diktatoren Muammar Gaddafi styrtet av opprørere med støtte fra luftstyrker fra en rekke Nato-land – blant dem Norge.

Møtet om Libya skjer på siste dag av sikkerhetskonferansen i München. Da blir også situasjonen i Europa tema. Om lag 35 statsledere og nærmere hundre utenriks- og forsvarsministre deltar på den 56. utgaven av den tre dager lange konferansen.