Åpen for alle - alltid

Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat

Flere tusen mennesker demonstrerte i den tyske byen Erfurt lørdag mot ytre høyre-partiet AfD. Foto: AP / NTB scanpix
Flere tusen mennesker demonstrerte i den tyske byen Erfurt lørdag mot ytre høyre-partiet AfD. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener av tyskere deltok lørdag i en protest mot ytre høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD) i Erfurt i delstaten Thüringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonen er organisert av fagbevegelsen, flere frivillige organisasjoner, kunstnere og politikere, som har gått sammen om å danne en bevegelse kalt Unteilbar (udelelig).

– Ingen pakt med fascister, lød arrangørenes oppfordring på Twitter i forkant av demonstrasjonen.

Ifølge arrangørene deltok over 18.000 mennesker i demonstrasjonen.

Det var også protestmarsjer i flere andre tyske byer, deriblant Dresden.

AfD gikk kraftig fram i høstens delstatsvalg i Thüringen og ble nest største parti med vel 23 prosent av stemmene. Kristendemokratiske CDU, som er Tysklands dominerende regjeringsparti, greide kun tredjeplassen med snaut 22 prosent.

På en klar førsteplass kom venstrepartiet Die Linke med en oppslutning på 31 prosent.

Nylig gikk den lokale greinen av CDU sammen med AfD for å sikre at liberaldemokraten Thomas Kemmerich kunne danne delstatens regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det førte til skarp kritikk, ikke bare fra opposisjonen, men også fra statsminister Angela Merkel, som kalte det «en dårlig dag for demokratiet».

Etter 24 timer trakk Kemmerich seg.

Krisen i Thüringen er også den direkte årsaken til at kvinnen som ble regnet som CDUs kronprinsesse og Merkels etterfølger, Annegret Kramp-Karrenbauer, trakk seg som partileder denne uken.

Flere politikere er ventet å ta opp kampen om ledervervet – blant dem Merkels rival Friedrich Merz, som befinner seg på høyresiden i partiet.