75 år siden bombingen av Dresden

Bildet viser tyske soldater og redningsarbeidere i Dresden etter det allierte bombeangrepet på byen i februar 1945. Foto: EPA / NTB scanpix
Bildet viser tyske soldater og redningsarbeidere i Dresden etter det allierte bombeangrepet på byen i februar 1945. Foto: EPA / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

13. februar 1945 startet den allierte bombingen av den tyske byen Dresden. 75 år senere er hendelsen fra andre verdenskrig fortsatt omdiskutert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om den totale ødeleggelsen av Dresden var nødvendig eller ikke har lenge vært et omdiskutert tema. For nynazister har byen og bombingen blitt noe hellig.

I likhet med Hitlers regime anser dagens nynazister bombingen som en grov krigsforbrytelse. De mener hendelsen er et prakteksempel på angloamerikansk «terror» under krigen.

Angrepet på byen ble innledet av det britiske luftforsvaret om kvelden 13. februar 1945. Etter å ha utført to bombeangrep i løpet av natten tok det amerikanske luftforsvaret over oppdraget og bombet byen på dagtid 14. og 15. februar.

Brannbombene skapte en massiv brannstorm i sentrum av byen. Flere som hadde søkt dekning i bomberom, ble kvalt da flammene på overflaten sugde til seg oksygenet.

Forfatteren Kurt Vonnegut var vitne til bombingen av Dresden. I boken «Slaktehus-5» beskriver han byen som en stor ildkule, som i etterkant av brannene så ut som månens overflate.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp mot 25.000 mennesker ble drept, og 90 prosent av sentrum i Dresden ble ødelagt i angrepene.

Les også: Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker

Påstått krigsforbrytelse

Naziregimet forsøkte raskt å fremme argumentet om at bombingen var en krigsforbrytelse ved å hevde at 200.000 sivile ble drept i angrepet. Lokale myndigheter anslo tallet til å være en tidel av dette.

Flere av dagens nynazister og andre høyreekstreme anser naziregimets tall som riktig. Historikere har derimot konstatert at antallet drepte lå et sted mellom 18.000 og 25.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under andre verdenskrig fungerte Dresden som et knutepunkt for transport og var sterkt preget av krigsindustri. Eksperter har lenge diskutert hvorvidt bombingen av byen var en krigsforbrytelse.

– Flere eksperter mener bombeangrepet var en krigsforbrytelse, men hendelsen i Dresden må sees i sammenheng med krigen. Hvis bombingen av Dresden var en krigsforbrytelse, gjelder dette også mange andre luftangrep utført av begge sider under krigen, sier den tyske historikeren Jens Wehner til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilegrimsreise

Nynazister og andre høyreekstreme samler seg årlig i Dresden for å minnes sin egen og naziregimets versjon av historien.

– At byen har blitt et sted for denne typen «pilegrimsreiser» er en katastrofe for oss, sier Dresdens ordfører Dirk Hilbert.

Det britiske og amerikanske angrepet på Dresden ble også brukt til propagandaformål og omtalt som terror av kommunistregimet i Øst-Tyskland.

Les også: Tysk by innfører kriseberedskap mot høyreekstremisme