Medier: Land ble lurt til å bruke utstyr som blottla dem for USAs etterretning

I en hemmelig, intern historieberetning, som mediene har fått tilgang til, bekreftes noe som tidligere er blitt mistenkt: At amerikansk og vesttysk etterretning i hemmelighet kontrollerte det sveitsiske selskapet Crypto AG.
I en hemmelig, intern historieberetning, som mediene har fått tilgang til, bekreftes noe som tidligere er blitt mistenkt: At amerikansk og vesttysk etterretning i hemmelighet kontrollerte det sveitsiske selskapet Crypto AG. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Vest-Tyskland kontrollerte i hemmelighet et selskap som leverte krypteringsutstyr til en lang rekke land under den kalde krigen, ifølge flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske avisa Washington Post , den tyske kringkasteren ZTE og den sveitsiske kringkasteren SRF har omtalt saken denne uka.

I en hemmelig, intern historieberetning om den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, som mediene har fått tilgang til, bekreftes noe som tidligere er blitt mistenkt: At amerikansk og vesttysk etterretning i hemmelighet kontrollerte det sveitsiske selskapet Crypto AG.

Selskapet leverte krypteringsutstyr til en lang rekke land – både venner og motstandere av USA.

Utstyret var konstruert slik at etterretningsfolkene kunne knekke kodene og lese de krypterte meldingene. Slik fikk USA og Vest-Tyskland tilgang til hemmelig kommunikasjon mellom diplomater og agenter fra en lang rekke land.

USAs hovedrival under den kalde krigen, Sovjetunionen, stolte imidlertid ikke på det sveitsiske utstyret.

Heller ikke Norge står på en liste i Washington Post over land som angivelig brukte teknologien. Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at Kongsberg Gruppen har solgt utstyr med teknologi fra Crypto AG til andre land.