Psykisk helse er undervurdert i arbeidet med å bekjempe terrorisme

Politiet sikrer åstedet etter knivangrepet i London forrige helg.
Politiet sikrer åstedet etter knivangrepet i London forrige helg. Foto: Aaron Chown / AP

Terrorisme blir i stadig større grad knyttet til bevegelser og ideer. Det fører til større risiko for rekruttering av sårbare individer. Samfunnet er tjent med å jobbe med å ha fokus på psykisk helse – også for å forebygge terrorisme.

Kommentar: Atle Mesøy
Terroranalytiker

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Psykisk helse har lenge vært undervurdert innen kontraterrorisme, og én årsak har vært at forskningen lenge har slått fast at det ikke er noen sammenheng mellom psykisk helse og terrorisme. Tidlig forskning på dette fant ingen sammenheng, men det var mens terrorisme var et gruppefenomen. Nå som terrorisme er mer knyttet til bevegelser og ideer, har sårbare individer blitt mer involvert, både på nettet og i den fysiske verden.

Det må vi tørre å diskutere.

Trump uttalte i august at masseskytinger ofte begås av psykisk syke, det fikk Cara Lisette til å ta til motmæle: – Jeg er bipolar. Jeg har aldri vurdert å begå masseskyting

I en annen verden

Den 2. februar angrep Sudesh Amman (20) to personer med kniv på åpen gate i Streatham, London. Personene ble stygt skadet. Amman hadde nettopp blitt løslatt etter å ha sonet halve tiden av en dom på tre år og fire måneder for besittelse og spredning av terror-propaganda og bombeoppskrifter. Amman ble skutt av sivilkledd politi som fulgte ham tett, men bildet av terroristen er det mange av i media, både som barn, ungdom og voksen.

På et nylig bilde av han er det slående å se hans øyne. De er litt sløve og virker noe fjerne. Kanskje det nettopp forteller hvor han var mentalt. Han levde i denne verden, men hadde mest lyst til å forlate den. I notatblokken hans, som ble funnet hvor han oppholdt seg, fant politiet en liste med fire mål for livet. Ett av målene var å dø som martyr og å komme til «Jannah» (Paradis).

Den smilende gutten som ble terrorist

Dersom vi som samfunn skal forsøke å forebygge slike terrorangrep, må vi se på bakgrunnen, personligheten og tegnene som gjerningsmannen viste. Ifølge britisk media ble han født i Harrow, en bydel nordvest i London. Foreldrene var fra Sri Lanka, som hele 10,7 prosent er i denne bydelen. Amman ser ikke ut til å ha kommet fra en fattig familie, men ifølge The Daily Mail var faren lite tilstede, og moren fikk hjelp av sosialtjenesten med de seks barna.

Tidlig viste Amman en interesse for førstepersons-skytespill og våpen. Et bilde viser den unge Amman i gangster-positur med solbriller, hvor den ene hånden er formet som en pistol. Moren beskriver Amman som en snill og høflig gutt, men hun forteller også om en radikal endring. Som 17 åring forsøkte han å påvirke sine søsken til å støtte ideen om hellig krig. I tillegg oppfordret han sin kjæreste til å halshugge hennes kristne foreldre. Ifølge BBC fortale Amman henne også han ønsket å utføre et angrep med syre og dø som en martyr. Det vi også vet fra The Daily Mail om Amman, var at han røykte marihuana regelmessig.

Rapperen Deso Dogg

Amman brydde seg ikke om noen oppdaget hans ideer om å utføre en terroraksjon. Han ser ut til å ha hatt en fleipete og likeglad natur, så det kan tyde på at en del ikke trodde han ville gjøre alvor av det han sa. På den nettbaserte krypterte meldingstjenesten, Telegram, viste han dedikasjon og ingen frykt. På en IS-kanal postet Amman et bilde med to skytevåpen og en kniv oppå et «IS-flagg» og en indirekte trussel mot en LHBT-aktivist på Speakers Corner i Hyde Park. Ammans online kontonavn var @strangertothisworld. Ordene viser tilbake på at jihadister opplever seg som fremmede blant de andre muslimene i verden, fordi de mener at kun de følger den ekte islam. IS bruker ofte denne terminologien i sin propaganda. Bloggeren og jihad-eksperten Azazel van den Berg, som varslet politiet om Ammans trusler på nettet, forteller at Amman var en fan av gangster-rapperen Deso Dogg, og van den Berg tror at tekstene kan ha hatt en sterk påvirkning på Amman. Deso Doggs tekster er ekstreme og oppfordrer til ikke å vise frykt og å være en kriger. Deso Dogg ble «radikalisert» og reiste til IS i Syria.

Innen terrorforskning er det kjent at det er en sammenheng mellom kriminelle gategjenger og jihadisme, noe den norske sosiologen Sveinung Sandberg har forsket på 68 prosent av et utvalg jihadister i Norge hadde vært mistenkt eller involvert i kriminalitet.

I tillegg til å være fascinert av tekstene til Deso Dogg, vet vi nå ifølge The Times at Amman hadde nummeret til en kjent radikal imam på sin telefon, Sheikh Abullah el-Faisal. Han er beryktet for å ha drevet med oppildning til jihad, (hellig krig), og er utvist fra Storbritannia. Han skal også ha inspirert terroristen som angrep med kniv på London Bridge, 29. november i fjor.

Høyere bevissthet på mental helse fra mange deler av samfunnet vil kunne ha betydning, redde sårbare personer og begrense skaden av terrorisme.

Forebygging og psykisk helse

Senere tids forskning viser at hos såkalte ensomme aktører, det vil si terrorister som handler alene, er det en relativt høy andel av psykisk sykdom eller psykiske forstyrrelser. I en studie, utført av Paul Gill, Emily Corner og Oliver Masson, hadde 40 prosent i et utvalg på 153 ensomme aktører, soloaktører og dyade-aktører, en diagnose på psykiske forstyrrelser. Dette var mye høyere enn landsgjennomsnittet, som var 25-27 prosent. Resultatet bekreftes i en nylig forskning, av Paul Gill, Emily Corner, Amy McKee, Paul Hitchen og Paul Betley, hvor resultatet var 32,7 prosent som hadde psykisk sykdom, eller mentale forstyrrelser i et utvalg på 49 aktører som hadde deltatt i, eller planlagt et angrep. Dette viser at mental helse må være en vesentlig del av forebyggingstiltak.

Men så langt er det ingenting som tyder på at Amman hadde en psykisk sykdom. Det vil si det har ikke kommet frem at han hadde noen diagnose. Allikevel spilte sannsynligvis psykisk helse en viktig rolle, fordi foreldre, sosialtjenesten og lærere er ansvarlig for at barn og unge får det de trenger fra voksne, så barn og ungdommen får en god psykisk helse. På en britisk nettside om sosiale tjenester står det, Sosialtjenesten: «En organisasjon ledet av myndighetene som har som mål å beskytte barns velvære og sårbare voksne».

Oppførselen til Amman kan ha indikert en dårlig psykisk helse. Til The Times sier en medfange som satt sammen med han, at øynene til Amman var uten liv. «Han var uten tvil, helt sprø, og skjulte aldri sine intensjoner».

Dersom barn ikke får det de har behov for, og utvikler seg i en skjev retning, er det først og fremst de voksne som er ansvarlig. I Storbritannia har både lærere og sosialarbeidere et ansvar for å varsle dersom de ser tegn til voldelig ekstremisme hos en ungdom. Dette er en del av det nasjonale antiterror-programmet Prevent. Når det kommer inn en bekymringsmelding behandles denne av fageksperter som bestemmes ut ifra saken. Psykisk helse er en viktig del av ekspertisen. Dersom det hadde blitt sendt inn en bekymringsmelding på Amman, kan det være han aldri hadde blitt en voldelig ekstremist, men fortsatt sin utdanning. Det er her samfunnet må satse mere, da det er svært vanskelig å forandre ideene til en person som har blitt «voldelig radikalisert». Det er få gode eksempler på voldelige ekstremister som har blitt deradikalisert etter å ha gått gjennom deradikaliseringsprogram.

Røde flagg

Ut ifra den informasjon som er kommet frem i media, og et rettsnotat fra Central Criminal Court i London, var det mange signaler som skulle blitt plukket opp. Eksempler var jevnlig røyking av marihuana, snakk om å ville utføre en terroraksjon, som han sa til sine søsken, kjæreste og til en venninne. Det er også kommet frem at han droppet ut av skolen, og gikk mye for seg selv. Lærere jobber i førstelinje hvor de kan oppdage mulige ekstremist-mønstre hos sine elever. Dersom de ser mange urovekkende tegn skal de varsle ansvarlige i kommunen eller bydelen. Sosialarbeidere, som også er i førstelinje, må også være sitt ansvar bevisst for å fange opp tegn og ekstremist-mønstre. Det er en del av deres oppgaver.

Les kommentaren: Det å være flink pike kan fort bli en byrde

Et sammensatt mentalt bilde

Sårbare individer som blir involvert i voldelige ideologiske grupper eller bevegelser, kan omfatte personer som er lette å påvirke og personer med og uten forskjellige diagnoser. Clare Allely, forsker på rettspsykologi, har kartlagt mental helse hos masseskytere. Allely fant ut at en relativt høy andel hadde flere kombinasjoner av psykiske forstyrrelser, psykisk sykdom og i tillegg en personlig krise.

I mange tilfeller søker sårbare personer selv ekstremistisk innhold på nettet, og andre ganger blir de funnet av rekrutterer for ekstremistgrupper, eller støttespillere.

Terrorangrepene utført av Anders Behring Breivik og Philip Manshaus, har vist at vi i Norge også er utsatt for sårbare individer, som faller for eller velger voldelige ekstreme ideer. Høyere bevissthet på mental helse fra mange deler av samfunnet vil kunne ha betydning, redde sårbare personer og begrense skaden av terrorisme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina
Siste nytt
21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55VerdenRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina
Populært