Rekordhøy avskoging i Amazonas i januar

Brasils president Jair Bolsonaro har lagt fram et lovforslag som åpner for at områder hvor urbefolkningen i dag lever, skal åpnes for gruvedrift, landbruk og vannkraftverk. Kritikere mener det betyr enda mer avskoging. Foto: AP / NTB scanpix
Brasils president Jair Bolsonaro har lagt fram et lovforslag som åpner for at områder hvor urbefolkningen i dag lever, skal åpnes for gruvedrift, landbruk og vannkraftverk. Kritikere mener det betyr enda mer avskoging. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Avskogingen i Amazonas var over dobbelt så høy i januar i år sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Brasils romforskningsinstitutt INPE.

Mer enn 280 kvadratkilometer skog forsvant i januar, en økning på 108 prosent fra året før, viser tall som INPE har publisert.

Det har ikke gått tapt så mye skog i januar måned siden 2015, da slike tall først ble registrert.

Tall som INPE publiserte i midten av januar, viser at avskogingen nord i Brasil økte med 85 prosent i 2019. 9.166 kvadratkilometer skog forsvant på ett år, den største mengden på minst fem år.

Onsdag la Brasils president Jair Bolsonaro fram et lovforslag som åpner for at urbefolkningsområder skal åpnes for gruvedrift, landbruk og vannkraftverk.

Lovforslaget har fått kraftig kritikk for at det kan føre til enda mer avskoging. Lovforslaget, som må gjennom kongressen først, blir omtalt som en «drøm» av Bolsonaro, men kalt et «mareritt» av klimaforkjempere og urbefolkningsledere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært