Slik hadde verden sett ut om havene krympet

Her får du blant annet se skjulte landområder der mennesker levde under den siste istiden. Da kunne man gå fra Danmark til Storbritannia. Foto: NASA / James O´Donoghue

Her får du blant annet se skjulte landområder der mennesker levde under den siste istiden. Da kunne man gå fra Danmark til Storbritannia.

Hva ville skjedd om havet trakk seg tilbake?

En video-simulering avdekker hvordan verden ville sett ut med mindre vann. Videoen er opprinnelig laget av NASA i 2008, men tidligere NASA-ansatt, James O'Donoghue, har nå publisert den på nytt med et par utbedringer. Han jobber nå i den japanske romorganisasjonen JAXA.

Allerede i løpet av de første sekundene av videoen, har mye nytt land kommet opp for dagen.

– Jeg sakket ned starten av videoen fordi, overraskende nok, så er det mye undersjøisk landskap som umiddelbart kommer til syne de første titalls meterne, sier O'Donoghue til Business insider, som først skrev om videoen.

Noen av disse områdene har faktisk vært dekket av planter og gress en gang. Det har til og med vært neandertalere og moderne mennesker som har jaktet og bodd der.

Forlengelsen av kontinentene

Det vi ser i begynnelsen av videoen er den såkalte kontinentalsokkelen. Det er en forlengelse av kontinentene som ligger under vann. De dekker 8 prosent av jorden, og ligger fra 0 - 500 meter under havoverflaten.

Norges kontinentalsokkel hører vi ofte om. Her er det funnet mye olje, og det er rikelig med fisk. Hvert land har råderett over kontinentalsokkelen utenfor sin kyst. Ofte er disse grunne sjøområdene veldig produktive.

Utenfor Norge og Nordvest-Europa og nord for Canada og Russland, er kontinentalsokkelen veldig bred, står det i Store norske leksikon. Dette er geologisk gamle områder.

Sokkelen er smal utenfor unge fjellkjeder, som ved stillehavskysten av Amerika. Det kan man tydelig se på filmen som du kan se øverst i saken.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Her avdekkes landskapet under vann. Foto: Skjermdump av video. Horace Mitchell, NASA, redigert av James O'Donoghue
Her avdekkes landskapet under vann. Foto: Skjermdump av video. Horace Mitchell, NASA, redigert av James O'Donoghue

Doggerland kommer til syne

Den siste istiden varte fra om lag 110 000 år siden til for 10 000 år siden. Da isbreene var på sitt største var havnivået 120 meter lavere enn i dag.

På den tiden fantes det et land som nå er sunket i Nordsjøen, Doggerland.

Det forbant Danmark med Storbritannia og var tørt for inntil 6000 år siden.

Det tenkte omfanget av Doggerland 10,000 f.Kr. Foto: Polaris999, Quizimodo
Det tenkte omfanget av Doggerland 10,000 f.Kr. Foto: Polaris999, Quizimodo

Doggerland var sannsynligvis et fruktbart slettelandskap med elver og innsjøer. I 2009 ble det meldt om funnet av en neandertaler-skalle i Nordsjøen. Skallebiten er minst 40 000 år gammel og hadde blitt med i trålfangst.

Trålere har også fått med seg 11.000 år gamle knokler etter et menneske og et kvegdyr fra det gamle Doggerland. Det er tidligere funnet mammut-bein der og prehistoriske våpen.

Det er sannsynligvis mange rester etter dyr og mennesker som ligger gjemt i det som nå er havbunnen i Nordsjøen.

På filmen ser man at sørvest-kysten av Norge skilles fra det tidligere landområdet av den dypere Norskerenna.

Les også:

Beringia, broen fra Asia til Amerika

Filmen avdekker også landbroene om menneskene brukte som migrasjonsruter inn i nye verdensdeler.

Beringia, slik det kan ha sett ut for 21 000 år siden. Foto: NOAA
Beringia, slik det kan ha sett ut for 21 000 år siden. Foto: NOAA

Fra den asiatiske delen av Russland og over til Alaska fantes det et landskap som kalles Beringia. Det har fått navnet etter Beringstredet, som dekker det i dag. Det amerikanske kontinentet ble befolket sent i historien. En av teoriene om hvordan Amerika ble befolket, går ut på at folk vandret inn i Beringia for 20 000-36 000 år siden. Deretter kom de seg videre inn i Nord-Amerika når isbreene begynte å smelte.

For 15 000 år siden var Beringia på sitt største. Da var det like stort som Frankrike, Tyskland, Polen og Italia til sammen.

Les også:

Aboriginerne kom fra Sundaland til Sahul

I et annet hjørne av verden kommer de undersjøiske delene av det australske kontinentet og Sørøst-Asia til syne.

Under den siste istiden var nemlig øyene Sumatra og Borneo forbundet av et digert sammenhengende landområde. Det kalles for Sundaland.

Det strakk seg fra øyene og inn til fastlandet ved Malaysia og Vietnam.

Australia var også større i utstrekning, og strakk seg fra Ny-Guinea i nord til øya Tasmania i sør.

Forskere tror at forfedrene til aboriginerne kom seg til Australia for om lag 50.000 år siden. Da kom de fra Sundaland, og må ha øyhoppet inntil de ankom det nye kontinentet, Sahul.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Sunda og Sahul under istidene. Foto: Maximilian Dörrbecker (Chumwa), CC 3.0
Sunda og Sahul under istidene. Foto: Maximilian Dörrbecker (Chumwa), CC 3.0

Zealandia, det tapte kontinentet

Når havet tappes for 1000 meter med vann, avdekkes deler av Zealandia. Det ligger under det som i dag er New Zealand, øst for Australia.

I 2017 foreslo forskere i tidsskriftet GSA Today at Zealandia kan regnes som et eget kontinent.

Det løsrev seg fra Australia for mellom 60 og 85 millioner år siden og sank i havet. I dag er det bare det vi kan kalle for høye fjell som stikker opp: New Zealand, Ny-Caledonia og noen øyer. 93 prosent ligger under vann.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Her ser vi østsiden av Australia til venstre, og New Zealand midt i bildet. Under vises topografien til det undersjøiske kontinentet Zealandia. Foto: NOAA
Her ser vi østsiden av Australia til venstre, og New Zealand midt i bildet. Under vises topografien til det undersjøiske kontinentet Zealandia. Foto: NOAA

De undersjøiske fjellkjedene

Tappes havet for enda mer vann, slik at havnivået synker med 3000 meter, så kommer de svære undersjøiske fjellkjedene til syne. Da er det nesten ikke noe mer vann igjen utenfor Norge.

Den midtatlantiske ryggen strekker seg helt fra nord til sør og gjennom hele Atlanterhavet. Det er den lengste undersjøiske fjellkjeden på jorden, cirka 40 000 kilometer. Lenger enn Andesfjellene i Sør-Amerika som er 7000 kilometer.

De vulkanske fjellene er dannet der jordas tektoniske plater dras fra hverandre. Vulkaner langs ryggen har skapt Island og andre øyer.

Halvparten av midthavsryggene er kartlagt i detalj, men mindre enn en prosent er studert med undervannsfartøy, skriver den amerikanske vitenskapelige etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Det kan altså komme mange nye oppdagelser fra midthavsryggene i fremtiden.

Les også: Landene som ikke lenger eksisterer

(Saken fortsetter under)

De største fjellkjedene på jorda er under vann. Foto: NOAA
De største fjellkjedene på jorda er under vann. Foto: NOAA

Tomt

Når vi har kommet til 5000 meter, er det bare de store havdypene som er igjen å se, og ved 6000 meter, er det meste borte.

Men enda må det havet tappes med 5000 meter til før Marianegropa er tom, verdens dypeste havgrop.

– Jeg liker hvordan animasjonen viser at havbunnen er like variert og interessant i sin geologi som kontinentene, sier James O'Donoghue.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:18 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:30 PFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Studie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 Tusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene
Siste nytt
04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:18VerdenBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:30NorgePFU behandler klage på NRKs Lotto-sendinger02:18VerdenAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46VerdenDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23NorgeFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenStudie: Utenomjordisk liv på Saturn-måne er lite sannsynlig21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39PengerSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50ReiseTusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene
Populært