Moralsk mot er mangelvare

Senator Mitt Romney i forkant av stemmegivingen i Senatet.
Senator Mitt Romney i forkant av stemmegivingen i Senatet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Robert Kennedy savnet moralsk mot i 1960-årene. De siste ukene i amerikanske politikk viser at det fortsatt er mangelvare.

Kommentar: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Vi som har fulgt amerikansk politikk i snart en mannsalder, husker kanskje Robert Kennedys ord fra de turbulente 1960-årene, om at «moralsk mot er sjeldnere enn tapperhet i krig». Da hadde han rasestriden i USA og krigen i Vietnamkrigen i tankene. Kennedys ord er like sanne i vår tid, når det gjelder mot til å ta stilling til det som er rett og galt i politikken.

Det har vært noen turbulente uker som nå har kulminert med avgjørelsen i en langvarig riksrettssak mot president Trump, avløst av presidentens årlige tale i Kongressen om «Rikets tilstand» og et sammenbrudd i primærvalget i Iowa, som er innledningen på valgkampen foran presidentvalget den 3. november i år.

Å dømme etter de siste ukene i Washington, sitter vi igjen med inntrykket av en politisk prosess som har vært full av falske påstander, bevisste løgner og forhåpentligvis tilfeldige tabber med store konsekvenser.

Det mest spennende ved dette, er hva disse skjellsettende hendelsene kan bety for den politikken som vil bli ført av vår viktigste allierte nasjon i en høyst ustabil verden.
Presidenten ble dømt av Representantenes Hus for å ha satt sine personlige interesser over nasjonens interesser, mens han ble frikjent av Senatet og dermed slapp fornedrelsen ved å bli tvunget til å flytte ut av Det hvite hus.

Med ett hederlig unntak fulgte representantene på begge sider av den politiske midtgangen å følge partipisken.

Den eneste republikanske representanten som brøt sin partipolitiske lojalitet og stemte for å dømme Trump fra sitt embete, var senator Mitt Romney fra Utah. Han framsto som en seriøs politiker som fulgte sin politiske overbevisning og sin samvittighet. Dagen etter rykket presidenten ut med en voldsom sjikane av Romney, og Trumps sønn Donald Trump jr. fulgte opp med å be partiet ekskludere Romney.

For folk utenfor Trumps politiske krets økte Romney imidlertid sin troverdighet og seriøsitet, og rykket kanskje opp som en seriøs kandidat neste gang republikanerne skal finne en presidentkandidat.

Se video fra talen til Romney

Andre seriøse politikere i Washington har også hatt uheldige dager i det siste. Riksrettssaken har åpenbart vært en påkjenning ikke bare for Trump, men også på andre framtredende politikerne. Det gjelder særlig lederen i Representantenes Hus, demokraten Nancy Pelosi. Hun satt med ansvaret for å ta stilling til om demokratene i Kongressen skulle innlede riksrettssak mot Trump. Hun var lenge motstander av riksrettssak, på grunn av faren for tilbakeslag mot demokratene dersom forsøket på å avsette Trump skulle slå feil. Hun ventet derfor lenge inntil bevisene om maktmisbruk fra Trumps side ble for sterke og muligheten for å få til den første riksrettsavsettelse i amerikansk historie, ble for fristende. Nå har forsøket slått feil, og skuffelsen var åpenbart vanskelig å håndtere.

Uansett politisk ståsted, er det visse situasjoner erfarne politikere bare må finne seg i.

Kort tid etter at Trump ble frikjent, holdt han presidentens tradisjonelle redegjørelse om «Rikets tilstand» for Kongressen, (Representantenes Hus og Senatet i fellesskap). Pelosi så ut til å invitere til et forsonende håndtrykk før talen, etter langvarig strid mellom presidenten og Kongressen. Men Trump avviste hennes utstrakte hånd og snudde seg bort. Etter Trumps mer enn en time lange tale med utallige skrytehistorier med tvilsom sannhetsgehalt, hadde Pelosi åpenbart fått nok. Hun hadde rutinemessig fått overlevert manuskriptet før talen begynte, og da presidenten var ferdig, løftet hun manuset opp i riktig høyde for at situasjonen skulle fanges opp av de mange TV-kameraene som overførte talen, og rev demonstrativt i stykker manuskriptet med Trumps tale.

Uansett politisk ståsted, er det visse situasjoner erfarne politikere bare må finne seg i. De kan ikke la selv en lenge oppdemmet irritasjon få ødelegge stundens betydning for forholdet mellom den lovgivende, den dømmende og den utøvende makt i det amerikanske politiske system, uavhengig av personlige følelser.

Demokratenes nominasjonskamp kan få stor betydning fremover.

Kandidaten som får flest delegater til partiets landsmøte til sommeren, har størst sjanse til å bli partiets kandidat til å bli president Trumps motkandidat ved neste presidentvalg. Tradisjonen tro fant det sted i delstaten Iowa, og årets dato var mandag 3. februar.

Årets nominasjonsvalg har fått en ekstra betydning, langt ut over Iowas beskjedne størrelse og betydning i USAs politiske liv. For i år brøt nominasjonsvalgets tekniske utstyr og opplegg fullstendig sammen, og valgets resultat kunne ikke kunngjøres før torsdag 6. februar – tre dager etter at valglokalene i Iowa stengte.

De første, foreløpige resultatene kom imidlertid nesten som vanlig om kvelden på valgdagen, men så stoppet det opp.
Disse første, foreløpige resultatene kom fra små valgkretser hvor den nye, unge og for de fleste ukjente kandidaten Pete Buttigieg raskt fikk svært høy oppslutning og slo kjente og garvede kandidater som Bernie Sanders, Joe Biden og Elizabeth Warren. Det var nærmest en sensasjon, og «Borgermester Pete», som har vært ordfører i byen South Bend i Indiana, ble lansert som sannsynlig valgvinner i Iowa med stor margin og kunne innkassere sterk støtte og betydelige bidrag fra store sponsorer for den videre valgkampen.

Nå er saken noe mer normalisert, ved at Buttigieg og Sanders har praktisk talt like stor oppslutning, med Pete Buttigieg 26,2 prosent, Bernie Sanders 26,1 prosent, Elizabeth Warren 18,2 prosent, Joe Biden 15.8 prosent og Amy Klobuchar 12.2 prosent. Også det er et overraskende sterkt resultat for Pete Buttigieg og vil kunne prege valgkampen framover.

Neste primærvalg er i New Hampshire den 11. februar og vil bli fulgt med argusøyne - for å se om tendensen fortsetter – og om de politiske omveltningene rundt riksretten og det valgtekniske sammenbruddet i Iowa kan få avgjørende innflytelse på valgkampen, utfallet av valget og dermed amerikansk politikk i årene framover.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland
Siste nytt
22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland
Populært