Bratt nedtur for tysk og fransk industri

A ThyssenKrupp coking plant steams around the clock for the nearby steel mill in Duisburg, Germany, prior to the annual shareholders meeting of the German industrial conglomerate ThyssenKrupp AG, Thursday evening, Jan. 30, 2020. (AP Photo/Martin Meissner)
A ThyssenKrupp coking plant steams around the clock for the nearby steel mill in Duisburg, Germany, prior to the annual shareholders meeting of the German industrial conglomerate ThyssenKrupp AG, Thursday evening, Jan. 30, 2020. (AP Photo/Martin Meissner) Foto: Martin Meissner / AP

Et år preget av handelskrig og økonomisk usikkerhet endte med at tysk og fransk industri krympet med henholdsvis 3,5 og 2,8 prosent i desember.

– Det er veldig få lyspunkter å finne i de tyske industritallene for desember, sier økonom Carsten Brzeski i banken ING. Han mener den reduserte industriproduksjonen peker i retning av at hele den tyske økonomien krympet i fjorårets siste kvartal.

Veksten i Tysklands brutto nasjonalprodukt (BNP) var på 0,6 prosent fra desember 2018. Året før var veksten på 1,5 prosent.

I Frankrike bremset veksten fra 1,7 prosent fram til desember 2018 til 1,2 prosent i de påfølgende tolv månedene. Begge landene hadde et kvartal med synkende BNP i fjor.

Selv om USA og Kina skrev under «fase én» av en handelsavtale i januar, var det før årsskiftet fortsatt usikkert om det ville bli en avtale. Uro rundt internasjonal handel, brexit og en svekkelse av fremvoksende økonomier er trukket fram av Den europeiske sentralbanken som de største truslene mot veksten i eurosonen.

Håpet er at en foreløpig avklaring av brexit og mindre spenning på handelsfeltet kan gi en oppsving for europeisk industri i år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært