Klimaforskere tviler på «verst tenkelig»-scenarioet

<p>FNs klimapanel legger til grunn en oppvarming på nær fem grader i sitt verst tenkelige scenario for år 2100. To klimaforskere mener dette er misvisende. Her fra en av brannene i Australia i år. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix</p>
FNs klimapanel legger til grunn en oppvarming på nær fem grader i sitt verst tenkelige scenario for år 2100. To klimaforskere mener dette er misvisende. Her fra en av brannene i Australia i år. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix Foto: Rick Rycroft / AP

FNs klimapanel legger til grunn en oppvarming på nær fem grader i sitt verst tenkelige scenario for år 2100. To klimaforskere mener dette er misvisende.

– Slutt å bruke dette som det mest sannsynlige utfallet, skriver de i en kommentar i tidsskriftet Nature. Den ene av disse er Glen Peters, forskningsleder ved Cicero, Senter for klimaforskning i Oslo.

Misvisende

Peters mener bruken av verst tenkelig-scenarioet er misvisende, og at tiden er moden for en oppdatering fra FNs klimapanel i 2020, skriver NRK.

I dette scenarioet ble det lagt til grunn at verden hadde en kraftig økning i kullforbruk og en tredobling av utslippene av drivhusgasser, men dette er blitt mindre sannsynlig de siste årene.

– Fortsetter vi å male et verst tenkelig-scenario, blir det vanskelig å få med seg alle menneskene som må bidra til å løse klimaproblemene. Både klimaskeptikerne og de som tror at utfordringene er uløselige, sier Peters.

Video: Forskerne frykter at permafrosten skal smelte: – En tikkende bombe

Brukes til planlegging

Når Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gir anbefaling til norske planleggere og utbyggere, legges dette verst tenkelig-scenarioet til grunn (RCP 8.5).

– I samråd med Norsk Klimaservicesenter og Kartverket er det disse tallene som skal brukes, sier avdelingsdirektør Elisabeth Longva i DSB.

Longva sier at beslutningsgrunnlaget er « Klima i Norge 2110» , som baseres på FNs femte klimarapport . For havnivåstigning gjelder « Sea Level Change for Norway », som baseres på samme rapport.

– Når neste klimarapport kommer, så vil norske forskere og havnivåeksperter igjen samle seg for å lage en nasjonal rapport med tall for praktisk bruk. Men inntil videre så forholder vi oss til de offisielle tallene, sier Longva.

Les flere saker om klima:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært