Mitt Romney vil stemme mot Trump

Video: Romney er ikke nådig i sin tale om hva han mener om Trumps handlinger.

Senator Mitt Romney sier han vil stemme for å dømme president Donald Trump når riksrettssaken avgjøres i Senatet onsdag kveld.

Romney er den første republikanske senatoren som bryter ut av rekken og signaliserer at han vil stemme for at Trump må dømmes for maktmisbruk og for å ha hindret Kongressen.

Siste: Senatet har frikjent president Donald Trump for maktmisbruk

52 senatorer har stemt for å frikjenne president Donald Trump for maktmisbruk i riksrettssaken i USA, mens 48 stemte imot.

Dette gjelder det første tiltalepunktet om maktmisbruk. Det skal også stemmes over om Trump har hindret Kongressen.

– Presidenten er skyldig i et frastøtende misbruk av folkets tillit, sa Romney i en åtte minutter lang tale fra gulvet i Senatet før avstemningen.

Romney sier det er den vanskeligste avgjørelsen han har tatt, og han venter kraftig kritikk fra sine partifeller.

Avstemningen i Senatet startet klokken 22 norsk tid onsdag kveld. Det var ventet at Trump ville bli frikjent i Senatet, der det kreves et to tredels flertall, altså 67 av 100 senatorer, for å fjerne ham. Republikanerne har flertallet i Senatet.

Fakta om riksrettsprosessen i USA:

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har til oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et enkelt flertall kan Representantenes hus bringe tiltaler mot en president. For øyeblikket er det demokratisk flertall i Huset.

* Så skal det to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-saken.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med hans forhold til Monica Lewinsky.

Romney og Trump har hatt et anstrengt forhold til hverandre helt siden Trumps valgkamp i 2016. Mitt Romney var også Republikanernes presidentkandidat i valget i 2012.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært