Fly skled av rullebane i Tyrkia - brakk i flere biter

En person er død etter flyulykken i Istanbul der et fly skled av rullebanen og brakk i tre deler, og minst 157 personer er skadd, opplyser myndighetene.

Flyet, en elleve år gammel Boeing 737-maskin, tilhørte det tyrkiske lavprisselskapet Pegasus Airlines og skled av rullebanen på Sabiha Göcken-flyplassen i Istanbul i Tyrkia onsdag ettermiddag.

Tyrkiske myndigheter sa tidligere onsdag at ingen personer døde i ulykken, men ved 21-tiden opplyste helseminister Fahrettin Koca at en person er bekreftet død. Minst 157 personer er skadd og sendt til sykehus.

Røff landing

183 personer var om bord i flyet. Passasjerer ble evakuert gjennom sprekkene i flyet, og andre ble observert forlate flyet via den ene vingen. De fleste klarte å ta seg ut på egen hånd.

Årsaken til ulykken var en «røff landing», ifølge transportdepartementet. Den ene motoren tok fyr i sammenstøtet, men brannen ble slukket i løpet av kort tid.

Flyet kom fra den tyrkiske byen Izmir og skled av rullebanen under landing. Det var veldig vått på rullebanen da ulykken skjedde, ifølge den tyrkiske TV-kanalen NTV.

Vedvarende sikkerhetsproblem

Ulykker av denne type kalles runway excursions på fagspråket, og Norsk Flygerforbund har lenge vært bekymret for sikkerhetsutfordringen runway excursions utgjør.

Det er en luftfartshendelse som er et vedvarende sikkerhetsproblem og som blir sett på som å ha en høy ulykkesrisiko innen kommersiell luftfart, heter det i en artikkel i bransjebladet Cockpit Forum i november i fjor.

Siden 2008 hadde 186 fly sklidd av rullebanen fram til november i fjor, ifølge den internasjonale luftfartsorganisasjonen International Air Transport Association (IATA).

Flyplassen stengt

Sabiha Göcken er den ene av de to internasjonale flyplassene i Istanbul og ligger på den asiatiske siden av byen. Istanbul lufthavn er på den europeiske siden, der det i april i fjor ble startet en gradvis overføring fra den tidligere hovedflyplassen kjent som Atatürk-flyplassen.

Sabiha Göcken-flyplassen er stengt inntil videre, og andre fly blir omdirigert til Istanbul lufthavn.

Senest i januar skled et annet Pegasus-fly på vei fra De forente arabiske emirater av rullebanen på den samme flyplassen. Alle 164 passasjerer ble trygt evakuert.

Flyet brakk i flere biter, men tilsynelatende skal samtlige om bord ha overlevd flyulykken i Istanbul i Tyrkia. Foto: Muhammed Demir / AFP
Flyet brakk i flere biter, men tilsynelatende skal samtlige om bord ha overlevd flyulykken i Istanbul i Tyrkia. Foto: Muhammed Demir / AFP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært