Iowa ble kalddusj for Joe Biden

Tidligere visepresident Joe Biden leder ifølge meningsmålingene kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men måtte se seg slått av både Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i Iowa. Foto: AP / NTB scanpix
Tidligere visepresident Joe Biden leder ifølge meningsmålingene kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men måtte se seg slått av både Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i Iowa. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa ble en skikkelig kalddusj for tidligere visepresident Joe Biden, mens Pete Buttigieg kan juble.

Biden ledet ifølge meningsmålingene kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men måtte se seg slått av både Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i Iowa.

– Han gikk på en kjempesmell, men jeg tror ikke at det har så mye med politikk eller personlighet å gjøre. Biden er godt likt, men jeg tror at mange ser på ham som gårsdagens mann, sier professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU i Trondheim.

– Buttigieg har forstått hvordan caucus-systemet i Iowa fungerer, han så hvilke valgkretser Obama vant, men som demokratene tapte til Trump. Der fant han løse og usikre velgere og satte inn en voldsom innsats for å få dem over på sin side, sier han til NTB.

Løse velgere

Om Buttigieg vil lykkes med samme taktikk i New Hampshire og andre delstater er et åpent spørsmål, mener Lindstrøm Knutsen.

– Meningsmålinger tyder ikke på det, selv om det kan være republikanere i mange stater som er misfornøyd med Trump og som ser etter en mer moderat kandidat, sier han.

For dem er Sanders og Warren for ekstreme, mens Buttigieg blir sett på som moderat, mener Lindstrøm Knutsen.

Uklar plattform

Buttigieg kritiseres for å ha en høyst uklar politisk plattform, for å snakke folk etter munnen og for til stadighet endre kurs i viktige spørsmål.

– Han har gått tilbake på det han tidligere har sagt både når det gjelder helsevesenet, innvandring, pengebidrag til politikere og behovet for politiske reformer, konstaterte kommentatoren Mehdi Hasan nylig i The Intercept.

Lindstrøm Knutsen har også registrert dette, men tror ikke nødvendigvis at det er en ulempe.

– Politikere kan være godt tjent med en litt ullen plattform, jeg tror ikke nødvendigvis at det er de politiske argumentene som er det utslagsgivende, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»10:27NorgeDød mann i Bjørvika i Oslo er identifisert
Populært