Legen som advarte mot Wuhan-viruset, er selv smittet

Medisinsk personell i Anhui-provinsen i Kina venter på pasienter med feber fra den virusrammede byen Wuhan. Foto: Chinatopix/ AP/ NTB scanpix
Medisinsk personell i Anhui-provinsen i Kina venter på pasienter med feber fra den virusrammede byen Wuhan. Foto: Chinatopix/ AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lege i Wuhan, som møtte møte opp hos politiet etter å ha advart kolleger om det nye coronaviruset, er nå selv smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at 34 år gamle Li Wenliang behandlet sju pasienter med det nye coronaviruset, sendte han advarsler i en privat meldingsgruppe med tidligere klassekamerater, der han oppfordret dem til å advare familien.

Skjermdump av meldingene hans ble spredd på internett, og han ble raskt anklaget av Wuhan-politiet for å spre falske rykter.

– Jeg ville bare be klassekameratene mine om å være forsiktige, sier han til CNN.

Noen dager senere ble han kalt inn på politistasjonen, der han fikk en skjennepreken. Politiet mener han har bidratt til å skape sosial uro. 1. januar kunngjorde politiet i Wuhan at de hadde «iverksatt rettslige tiltak» mot åtte personer som hadde spredt rykter om viruset.

Etter å ha behandlet en pasient med Wuhan-viruset 10. januar, begynte Li å hoste, og innen et par dager fikk han også feber. 12. januar ble han lagt inn, og tilstanden hans ble etter hvert så dårlig at han ble innlagt på intensivavdelingen. 1. februar fikk han påvist det nye coronaviruset.

Regjeringen i Wuhan har den siste tiden fått kritikk, også i statsstyrte medier, for å ha tilbakeholdt informasjon i dagene etter virusutbruddet. 28. januar kritiserte Kinas høyesterett Wuhan-politiet for å ha straffet varslerne.