Tidligere politisk fange valgt til statsminister i Kosovo

Albin Kurti er Kosovos nye statsminister. Foto: AP / NTB scanpix
Albin Kurti er Kosovos nye statsminister. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Etter nesten fire måneder med politiske samtaler har Kosovo fått en ny koalisjonsregjering med den tidligere aktivisten Albin Kurti som ny statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurtis venstreorienterte Selvstyrepartiet (LV) har dannet en mindretalls koalisjonsregjering med sentrumshøyrepartiet Kosovos demokratiske liga (LDK). 44 år gamle Kurti fikk flertall for å bli statsminister i parlamentet i Kosovo mandag.

Kurtis parti fikk 29 av setene i parlamentet som har 120 etter valget i oktober, mens LDK fikk 28 seter.

44-åringen sier offentlige budsjetter skal under sparekniven, blant annet skal han kutte antall statsråder fra 21 til 15.

– Vi skal bli en regjering som sparer på offentlige midler. Mindre penger på statsrådsposter og privileger gjør at vi kan bruke mer på prosjekter, sier Kurti.

Kurti ble først kjent som studentaktivist som protesterte mot serbisk undertrykking på 1990-tallet, før krigen brøt ut.

Ifølge nyhetsbyrået AFP måtte Kurti tilbringe to år i et serbisk fengsel som følge av sine protester.

Han har siden markert seg som en skarp kritiker av landets politiske elite, og medlemmer av hans parti har vært blant dem som har vært mest imot avtaler og normalisering med Serbia, som EU har forsøkt å forhandle fram.

Kosovo var inntil 1999 en selvstyrt provins i Serbia, tidligere Jugoslavia. Serbia slo svært hardt ned på flertallsbefolkningen av albanere da de begynte å kreve selvstendighet, noe som førte til at Nato grep inn med krig mot Serbia.

Personvernpolicy