Telenor har systematisk gitt dansk politi teledata

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor har systematisk utlevert persondata til politiet i Danmark, etter alt å dømme i strid med loven, skriver Politiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utleveringen av personopplysninger har foregått siden 2018 og fortsetter ennå, ifølge avisen.

Uten å ha innhentet de nødvendige rettskjennelser har dermed teleselskapet krenket sine kunders og andre borgeres rettigheter.

Dette framgår av svaret som Telenor selv har gitt til Politiken, og av innsyn i selskapets kommunikasjon med dansk politi.

Av opplysningene framgår det at Telenor konsekvent har misforstått rettskjennelser om utlevering av såkalte signaleringsdata til politiet.

Signaleringsdata er opplysninger fra telemaster om hvor en telefon har vært geografisk. Likevel har Telenor også oversendt opplysninger om hvem den aktuelle personen har vært i kontakt med.

Utlevering av slike opplysninger kan kun tillates av retten i saker der politiet har mistanke om en forbrytelse som kan gi minst seks års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tidligere kommet fram at politiet i løpet av 2019 mottok både sms-innhold og numrene til motparter fra Telenor når signaleringsdata ble innhentet i forbindelse med straffesaker.

I sitt svar til Politiken innrømmer Telenor at de konsekvent har overdratt mottakernummer til politiet. De sier dette er en integrert del av signaleringsdataene, og at politiet er kjent med det.