Skilsmisse etter et langt og tidvis anstrengt samliv

Britenes forhold til det som i dag er EU, strekker seg enda lenger tilbake enn innmeldingen for 47 år siden, og det har aldri vært enkelt. Illustrasjonsfoto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Britenes forhold til det som i dag er EU, strekker seg enda lenger tilbake enn innmeldingen for 47 år siden, og det har aldri vært enkelt. Illustrasjonsfoto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias forhold til EU har aldri vært enkel. Det tok lang tid og flere forsøk å komme inn, og det har tatt lang tid og en rekke krumspring å komme ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha stått med en fot i døren siden 2016, ble britene fredag det første landet som melder seg ut av EU.

Fra en sped begynnelse med seks medlemmer på 1950-tallet, har unionen vokst i rykk og napp og hadde fredag 28 medlemmer. Lørdag morgen er det bare 27 igjen.

Krumspring

Veien ut har vært kronglete for britene. Etter folkeavstemningen for tre og et halvt år siden, startet statsminister Theresa May den to år lange formelle utmeldingsprosessen i mars 2017.

Men det skulle ta nesten tre år med utallige politiske krumspring – nyvalg, motstand i Parlamentet, bytte av partileder og statsminister, reforhandling med EU og nyvalg igjen – før brexit var i boks.

Fransk veto

Men det er ikke bare utmeldingen som har vært en berg-og-dal-bane. Det tok flere forsøk før britene ble medlem av det som het EF i 1973. For femti år siden var det ikke britene som var vanskelige, men arvefienden Frankrike, nærmere bestemt president Charles de Gaulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To ganger – i 1963 og 1967 – la han ned veto fordi han mente Storbritannia ikke var «kompatibelt med Europa» og at britene var «fiendtlig innstilt til ethvert paneuropeisk prosjekt»

Først etter at de Gaulle gikk av, kunne britene prøve seg igjen. Det ble starten på et vanskelig ekteskap som likevel holdt i nesten et halvt århundre. Den første folkeavstemningen om fortsatt medlemskap ble holdt allerede i 1975. Siden den gangen har holdningene svingt fra to tredels flertall for til nesten to tredels flertall mot EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unntak

Underveis har britene vært mindre entusiastiske og integrerte i EU enn de fleste andre medlemslandenes borgere. Storbritannia har også valgt å stå utenfor flere ordninger; de bruker fortsatt pund i stedet for euro, de er ikke med i Schengen og de har hatt en solid rabatt på bidraget til fellesbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross iherdige europeiske forsøk på harmonisering, drikkes det fortsatt pints med øl etter at man har gått eller kjørt mange miles langs landeveien.

– En begynnelse

Men nå er det altså ubønnhørlig over. En æra i britisk historie er over, og britene skal definere og bygge opp et nytt forhold til resten av Europa. Eller som statsministeren sa det fredag:

– Dette er ikke en avslutning, men en begynnelse. Dette er øyeblikket da en ny dag gryr og teppet går opp for en ny akt.