Salvador Dalí-skulpturer stjålet fra galleri i Stockholm

<p>Tyver har tatt seg inn i Galleri Couleur i Östermalm natt til torsdag. Gallerieier Peder Enstrøm kommer til stedet. Skulpturer av kunstneren Salvador er borte. Verden er anslagsvis to millioner svenske kroner. Foto: Ali Lorestani/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix</p>
Tyver har tatt seg inn i Galleri Couleur i Östermalm natt til torsdag. Gallerieier Peder Enstrøm kommer til stedet. Skulpturer av kunstneren Salvador er borte. Verden er anslagsvis to millioner svenske kroner. Foto: Ali Lorestani/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Foto: Ali Lorestani/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Kunsttyver fikk med seg minst ti verdifulle skulpturer laget av den spanske kunstneren Salvador Dalí da de slo til mot et galleri i sentrum av Stockholm.

Tyvene tok seg inn i galleriet på Östermalm natt til torsdag ved å knuse ruten på inngangsdøren til galleriet Couleur.

Skulpturene var utlånt fra Sveits og en del av en ti dager lang utstilling som skulle vare til og med lørdag.

– Ganske mye penger

– De var verdt mellom 200.000 og 500.000 kroner per stykk. Så det er ganske mye penger, sier galleriets eier Peder Enström.

Politi og vaktselskap var på plass kort tid etter at alarmen gikk i 4-tiden, ifølge Peder Enström.

Politiets teknikere har undersøkt åstedet og skal sjekke om gjerningspersonene er fanget opp av overvåkingskameraer. Tyvene skal ha flyktet fra åstedet i bil.

Utbyttet inkluderer bronseskulpturer av de smeltede klokkene som Dalí er kjent for, og som det finnes rundt 350 av i verden.

Vil slite med å omsette tyvegodset

Enström tror at gjerningspersonene vil slite med å omsette tyvegodset, ettersom de ikke fikk med seg sertifikatene.

Gallerieieren forteller at han hadde hyret inn vakter som sto utenfor galleriet mellom klokka 23 og 5 til og med tirsdag.

– Men den kontrakten sa vi opp tirsdag, dels fordi det koster masse penger, sier Enström.

Det er relativt uvanlig med store kunsttyveri i Sverige, ifølge Kenneth Mandergrehn, tidligere politi og ekspert på feltet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden