Stoltenberg mener Nato kan gjøre mer i Midtøsten

Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg (t.v.) er åpen for å imøtekomme USAs president Donald Trumps (t.h.) ønske om mer Nato-engasjement i Midtøsten, men ikke i form av store kampoperasjoner.
Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg (t.v.) er åpen for å imøtekomme USAs president Donald Trumps (t.h.) ønske om mer Nato-engasjement i Midtøsten, men ikke i form av store kampoperasjoner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Natos generalsekretær er positiv til USAs president Donad Trumps oppfordring om at Nato må gjøre mer i Midtøsten, men ikke i form av store kampoperasjoner.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fortalte hvordan han mener forsvarsalliansen bør møte Trumps ønske om et mer aktivt Nato i Midtøsten i et intervju i NRKs Politisk kvarter torsdag.

– Jeg er trygg på at Nato kan gjøre mer. Ikke først og fremst i form av store kampoperasjoner, men i form av å trene og bygge lokal kapasitet. Det er mye bedre om vi kan gjøre lokale styrker og lokale regjeringer i stand til å bekjempe terror selv og stabilisere sine egne land, enn om Nato går inn i store kampoperasjoner, uttalte Stoltenberg.

– Vi gjør det allerede i dag i Tunis og Jordan og i noen grad i Irak, og vi har en ganske stor treningsmisjon i Afghanistan, påpeker Stoltenberg, og legger til:

Betraktes som fremmede

– Når Nato går inn med militære styrker i kampoperasjoner vil vi alltid bli betraktet som fremmede, som potensielle okkupanter, så det er ikke en bra situasjon å være i for Nato eller det landet.

Det var etter Irans gjengjeldelse mot amerikanske baser i Irak i kjølvannet av USAs likvidering av generalen Qasem Soleimani at Trump ba Nato engasjere seg mer i Midtøsten.

Han ga det også et eget navn «NATOME» som han forklarte som en forkortelse for Nato-Middle-East.

Tar ikke over Irak-ansvar

Stoltenberg understreker at det ikke er snakk om at Nato kan ta over alt det USA-ledede engasjementet i Irak.

– Jeg tror ikke Nato skal ta over alt, men jeg tror Nato kan gjøre mye mer når det gjelder å gjøre land i stand til å forsvare seg selv, sier Stoltengerg.

Han sier Nato er i dialog med Irak om hvordan alliansen kan bidra mer.

– Men først og fremst gjennom å trene dem og hjelpe dem til å bygge egen kapasitet, ikke ved store kampoperasjoner, understreker han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden