Israel utsetter plan om å annektere deler av Vestbredden

Israelske soldater ved en kontrollpost i nærheten av byen Ramallah på Vestbredden mens palestinere like ved protesterer mot Midtøsten-planen som ble lagt fram i Det hvite hus tirsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix
Israelske soldater ved en kontrollpost i nærheten av byen Ramallah på Vestbredden mens palestinere like ved protesterer mot Midtøsten-planen som ble lagt fram i Det hvite hus tirsdag. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonsleder Benny Gantz lover avstemming om USA-plan i Knesset. Samtidig utsettes regjeringens plan om å annektere deler av Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gantz vil legge fram USAs Midtøsten-plan for godkjenning i nasjonalforsamlingen Knesset neste uke.

Planen innebærer at israelske bosetninger som er bygd ulovlig, samt den strategisk viktige Jordandalen, kommer under israelsk kontroll. Den har ført til massive protester blant palestinere.

– Historisk mulighet

Gantz omtaler planen som en historisk mulighet for å påvirke Israels grenser og landets framtid under en tale i Tel Aviv onsdag ettermiddag.

Han er leder for opposisjonspartiet Blå og hvit og plasseres sentrum-høyre i israelsk politikk.

– Fredsplanen sammenfaller med de fundamentale prinsippene i de Blå og hvites plattform, sa Gantz.

Samtidig har Israel utsatt planen om å annektere deler av Vestbredden, sier turismeminister Yariv Levin i et intervju med Israel Radio onsdag.

Statsminister Benjamin Netanyahu sa tirsdag at han allerede søndag denne uken ville be regjeringen si ja til planen som ville innebåret annekteringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke teknisk mulig

Men Levin sier at det ikke vil være «teknisk mulig» å gjennomføre en avstemming i regjeringen så raskt.

Israel har det siste året ikke hatt en permanent regjering etter to uklare valgutfall, og det er knyttet usikkerhet til mulighetene den midlertidige regjeringen har til å gjennomføre en slik handling.

Utsettelsen gir Israel mulighet til å utforske de lovmessige konsekvensene og koordinere gjennomføringen med USA.