Ikea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering

<p>Ikea er et av verdens største møbelkonsern med mer enn 400 varehus i nærmere 50 land. De fleste ligger i Europa, mens de øvrige er plassert i Nord-Amerika, Asia og Australia.</p>
Ikea er et av verdens største møbelkonsern med mer enn 400 varehus i nærmere 50 land. De fleste ligger i Europa, mens de øvrige er plassert i Nord-Amerika, Asia og Australia. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den svenske møbelgiganten Ikea tar nå drastiske grep for å hindre smitte av Wuhan-viruset.

«Beslutningen er tatt etter nøye overveielser og med hensyn til situasjonen», heter det i en offisiell uttalelse fra konsernet.

I første omgang innebærer vedtaket at Ikea stenger halvparten av sine varehus i Kina, melder flere svenske medier, deriblant SVT.

Ledelsen har også besluttet å innstille alle sine forretningsreiser til og fra Kina.

Ikea-konsernet har i dag til sammen 30 varehus i Kina med om lag 14.000 medarbeidere.

– Våre kunders og medarbeideres helse og sikkerhet har vår høyeste prioritet, sier pressesjef i Ikea Sverige til Aftonbladet.

Ansatte beholder lønnen

Ikea-ansatte har fått beskjed om å holde seg hjemme inntil videre, og de beholder lønnen mens varehusene er stengt.

Det første varehuset som ble stengt, var i Wuhan, byen hvor utbruddet trolig startet.

Ikea er et av verdens største møbelkonsern med mer enn 400 varehus i nærmere 50 land. De fleste ligger i Europa, mens de øvrige er plassert i Nord-Amerika, Asia og Australia.

Svensk UD vurderer nå fortløpende om svenske statsborgere skal evakueres fra Wuhan, hvor det for tiden befinner seg om lag 15 svensker.

– Vi er i dialog om ulike alternativ, sier Buster Mirow Emitslöf, pressekontakt i svensk UD, til Aftonbladet.

600 EU-borgere ønsker å forlate Kina

Fakta om utbruddet:

* Hittil er minst 81 personer bekreftet døde av virussmitte, alle i Kina.

* I tillegg har 2.744 mennesker fått påvist smitte i Fastlands-Kina.

* Det er også oppdaget et 20-30-talls smittetilfeller i Taiwan, Hongkong og Macau, samt i Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Singapore, Vietnam, Nepal, USA, Canada, Frankrike og Australia. Dette dreier seg om personer som har vært i Kina.

* Viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i begynnelsen av januar. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina.

* I forsøket på å hindre spredning har myndighetene isolert Wuhan og nabobyene med til sammen over 50 millioner innbyggere.

* Myndighetene har dessuten sendt 959 legeteam til Wuhan fra andre provinser. Fra før har hæren sendt helsepersonell. To nye sykehus skal etter planen stå klare neste uke.

* En rekke kinesiske byer har innført reiserestriksjoner og andre tiltak for å forhindre at viruset sprer seg. Flere land har innført ekstra kontroll av reisende.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.

(Kilde: AP, Ritzau, Reuters, NTB)

Spredningen av Wuhan-viruset gjør at nesten 600 EU-borgere ønsker å forlate Kina og har bedt om hjelp til å komme seg hjem, opplyser EU-kommisjonen.

Kommissær Janez Lenarcic sier det er medlemsland som ennå ikke har rapportert inn hvor mange av deres borgere som ønsker å forlate Kina. Dermed kan tallet være høyere.

På forespørsel fra Frankrike har EU aktivert sin krisehåndteringsmekanisme og skal bruke to fly til hjemtransporten. 250 franskmenn er de første som hentes ut av Kina etter sykdomsutbruddet.

Det tyske flyselskapet Lufthansa vil innstille alle flyginger til Kina som følge av Wuhan-viruset, melder avisen Bild.

Tidligere onsdag ble det klart at flyselskapene British Airways og indonesiske Lion Air har innstilt alle flyginger til og fra Kina.

Også russiske Ural Airlines har meldt at flere flyginger til Europa er innstilt som følge av virusutbruddet.

VIDEO: Tre byer i Kina isoleres

Ekspert tror utbruddet vil nå toppen om en uke

Virusutbruddet i Kina vil ikke øke i stor skala, mener en fremtredende kinesisk ekspert. Han tror det snart vil nå sitt klimaks.

– Jeg tror utbruddet vil nå toppen om en uke eller rundt ti dager, sier luftveiseksperten Zhong Nanshan ved Kinas nasjonale helsekommisjon til det statseide nyhetsbyrået Xinhua, ifølge tyske DPA.

Spådommene er stikk i strid med det flere andre eksperter har uttalt.

En matematisk modell fra universitetet i Hongkong har tidligere anslått at utbruddet vil nå toppen i mai eller april i år.

– Sars-utbruddet varte i seks måneder. Men jeg tror ikke det nye coronavirusutbruddet vil vare så lenge, sier Zhong, som er kjent for sitt bidrag i å avdekke omfanget av sars-utbruddet.

Sars-utbruddet i 2002–2003 tok 348 menneskeliv i Kina og nærmere 800 på verdensbasis. Den gang nådde det bekreftede smittetallet i Kina totalt 5.327, noe som betyr at det allerede er flere som har fått påvist smitte av Wuhan-viruset enn av sars.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden