FN slutter ikke opp om Trumps plan

FNs generalsekretær António Guterres slutter ikke opp om president Donald Trumps avtale for fred mellom Israel og palestinerne. Foto: AP / NTB scanpix
FNs generalsekretær António Guterres slutter ikke opp om president Donald Trumps avtale for fred mellom Israel og palestinerne. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Konflikten mellom Israel og Palestina må løses med utgangspunkt i FN-resolusjoner, folkeretten og bilaterale avtaler, sier FNs generalsekretær António Guterres.

FN er beredt til å støtte opp om en forhandlingsprosess mellom Israel og palestinerne, understreker generalsekretærens talsmann Stephane Dujarric.

– FN er også forpliktet til å realisere visjonen om to stater som lever side om side i fred og sikkerhet med anerkjente grenser, basert på grensene fra før 1967, sier han.

President Donald Trump lanserte tirsdag en plan som gir Israel anledning til å annektere Jordandalen og bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Palestinerne har ikke vært med på å å utarbeide planen, som de avviser.

Jordandalen ble okkupert av Israel i 1967 og bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem huser i dag nærmere 800.000 israelere.

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner krevd israelsk tilbaketrekning og har også slått fast at bosetningene er ulovlige og i strid med folkeretten.