Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger

VIDEO:Netanyahu og Trump holder pressekonferanse

President Donald Trump presenterte tirsdag en plan for fredsløsning mellom Israel og Palestina, utarbeidet i samarbeid med israelerne.

Planen innebærer at Israel får beholde bosetningene i de okkuperte palestinske områdene som i dag huser nærmere 800.000 israelere. Dette til tross for at FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene er ulovlige og i strid med folkeretten.

Den 80 sider lange planen innebærer også at Israel får annektere deler av det som i Oslo II-avtalen omtales som område C, og som i dag utgjør over 60 prosent av Vestbredden.

Inkludert i område C er Jordandalen, som med sine store jordbruksområder regnes som palestinernes kornkammer.

Etablering av en palestinsk, demilitarisert pariastat

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har god grunn til å smile over «århundrets plan» som president Donald Trump nå legger på bordet. Men lite tyder på at den vil resultere i en fredsløsning mellom Israel og palestinerne. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har god grunn til å smile over «århundrets plan» som president Donald Trump nå legger på bordet. Men lite tyder på at den vil resultere i en fredsløsning mellom Israel og palestinerne. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Israel skal i løpet av en overgangsperiode på fire år ikke etablere nye bosetninger, men angivelig kunne bygge flere boenheter i de eksisterende.

Trumps plan legger også opp til etablering av en palestinsk pariastat, demilitarisert og uten kontroll over eget luftrom og egne grenser, og med høyst begrenset kontroll over vannressursene.

Denne «staten», som på grunn av bosetningene blir som et lappeteppe som knapt nok henger sammen, får ifølge Trumps plan ikke inngå allianser med andre land.

Palestinerne får etablere hovedstad i Øst-Jerusalem

Den vil også først kunne opprettes etter en fire år lang overgangsperiode og bare dersom palestinerne går med på de øvrige punktene i planen.

Palestinerne får ifølge Trump også etablere hovedstad i Øst-Jerusalem, rett nok i Shuafat som ligger 5 kilometer nord for Jerusalems gamleby.

Jerusalem forblir Israel udelelige hovedstad, sa han da han presenterte planen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side tirsdag.

– Dette er en plan for å beskytte Trump fra riksrett og Netanyahu fra fengsel. Dette er ingen fredsplan for Midtøsten. Denne planen gir Israel suverenitet over palestinsk territorium, sa palestinernes statsminister Mohammed Shtayyeh mandag.

Trump: Israel tar et stort skritt mot fred

President Donald Trump hevder at hans Midtøsten-plan er et stort skritt mot fred for Israel og at den også vil bringe stabilitet og velstand for palestinerne.

– Jeg vil at den planen skal bli en stor plan for palestinerne, det må den bli, sa Trump da han tirsdag presenterte sin lenge varslede fredsplan i Det hvite hus.

Han framholdt at planen vil skape stor velstand for palestinerne.

– De fortjener en mulighet til å få utnyttet sitt potensial, sa Trump og la til at palestinerne til nå har vært «fanget i en sirkel av terror og vold».

Til stede var også Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og Trump brukte anledningen til å takke ham for å ta «dette modige steget framover».

Trump trakk fram at en rekke presidenter før ham har forsøkt å skape fred i Midtøsten, samtidig som han uttrykte sterk tro på at det denne gangen vil lykkes.

– Jeg ble ikke valgt for å gjøre små ting eller for å sky store problemer, sa Trump.

Netanyahu: En historisk dag

Dette er en historisk dag, sa statsminister Benjamin Netanyahu da president Donald Trump hadde lagt fram sin plan for fred mellom Israel og palestinerne.

– Dette er en realistisk vei til fred, sa Netanyahu og la til sin forklaring på hvorfor tidligere fredsplaner har mislyktes.

– De andre mislyktes fordi de ikke fant den rette balansen mellom Israels sikkerhetsbehov og palestinernes ønske om egen stat, sa han.

Netanyahu er full av lovord om Trump og hans plan, som Israel slutter helt opp om.

– Du skjønte at Israel må ha suverenitet over Jordandalen, sa han.

– Det er ikke snakk om noen ulovlig okkupasjon, du punkterte denne store løgnen, fortsatte Netanyahu.

– Du anerkjenner Israels suverenitet over alle jødiske bosetninger i Judea og Samaria, små og store, fortsatte han, med henvisning til Bibelens navn på Vestbredden.

Trumps plan går imot en rekke resolusjoner i FNs sikkerhetsråd, som USA tidligere har vært med på å vedta, og som slår fast at Israels okkupasjon over de palestinske områdene er ulovlig og at bosetningene som er etablert der, strider mot folkeretten.

Planen blir også avvist av palestinske ledere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden