Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia

Redningsmannskaper søker etter omkomne og overlevende etter jordskjelvet i Tyrkia. Lørdag kveld ble en kvinne reddet ut av ruinene, 19 timer etter at skjelvet inntraff. Foto: AP / NTB scanpix
Redningsmannskaper søker etter omkomne og overlevende etter jordskjelvet i Tyrkia. Lørdag kveld ble en kvinne reddet ut av ruinene, 19 timer etter at skjelvet inntraff. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsarbeidet fortsatte for full styrke i Tyrkia søndag, men det er lite håp om å finne flere i live i de sammenraste bygningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen 38 mennesker er så langt funnet omkommet etter fredagens jordskjelv øst i landet.

Søket fortsatte for fullt søndag, men forholdene er krevende. Over 4.000 hjelpearbeidere deltok, det er satt inn hunder i letingen og tatt i bruk gravemaskiner for å løfte vekk bygningsmasser.

Tre omkomne ble funnet søndag på stedet der en fireetasjers bygning hadde kollapset.

Kuldegrader

Flere innbyggere i provinsene Elazig og Malatya venter fortsatt på nytt om sine pårørende. Det kalde været gjør forholdene ekstra vanskelig. Det er kuldegrader i området om natten.

– Hvis det hadde vært sommer, kunne folk kanskje holdt ut litt lenger, men i denne kulden er det vanskelig å tenke seg. Vi fryser til og med hjemme, sier en lokal butikkeier.

Så langt er 45 mennesker funnet i live etter å ha blitt gravd fram av redningsmannskaper. Til sammen 1.600 ble skadd i jordskjelvet, og 13 av dem er innlagt til intensivbehandling på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia

Redde for å dra hjem

Flesteparten av de omkomne er blitt funnet i byen Elazig, der flere bygninger har rast helt eller delvis sammen.

Myndighetene har satt opp rundt 5.000 telt og i tillegg innlosjert rundt 15.000 personer på sportsanlegg, opplyser innenriksminister Suleyman Soylu.

Mange innbyggere har ikke våget å returnere hjem på grunn av frykt for etterskjelv. Rundt tusen mennesker har søkt ly i to togsett som midlertidig er tatt i bruk til overnatting på stasjonen i Elazig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er langt fra nok overnattingsplasser for å møte behovet til de 350.000 innbyggerne i byen, og sinne og frustrasjon har økt gjennom helgen.

Lover rask gjenoppbygging

President Recep Tayyip Erdogan lovet søndag rask gjenoppbygging av ødelagte og skadde boliger.

– Det jobbes på spreng for å sørge for at folk som har mistet hjemmene sine, ikke skal lide i vinterkulden, sa Erdogan søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden fredag har det vært over 700 etterskjelv, og flere enn 20 har hatt en styrker på over 4.

Jordskjelvet rammet provinsene Elazig og Malatya øst i Tyrkia klokken 20.55 fredag. Episenteret var nær Sivrice på en dybde på 11,9 kilometer under bakken, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Skjelvet ble målt til en styrke på 6,7.

Det kraftige jordskjelvet kunne merkes i Syria, Libanon, Israel, Georgia og Armenia, men det var ingen materielle ødeleggelser eller personskader i disse landene.