Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen

Palestinske talsmenn truer med å droppe sentrale deler av Oslo-avtalen i protest mot at president Donald Trumps skal kunngjøre sin Midtøsten-plan neste uke.

Den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO sa søndag at de forbeholder seg retten til å trekke seg fra den midlertidige avtalen dersom den amerikanske presidenten legger fram sin plan.

– Utspillet fra Trump vil gjøre Israels midlertidige okkupasjon av palestinske territorier om til permanent okkupasjon, sier den palestinske forhandleren Saeb Erekat.

Del to av Oslo-avtalen, som definerer relasjoner mellom Israel og palestinerne, ble undertegnet i 1995 og var en oppfølging av Oslo-avtalen fra to år tidligere.

Avtalen, som noen ganger omtales som Oslo II, definerer omfanget av palestinsk selvstyre på Vestbredden og Gaza. Opprinnelig skulle den gjelde i fem år mens arbeidet med en permanent avtale skulle ferdigstilles, men den har blitt forlenget en rekke ganger.

Les goså: USA motsetter seg gransking av påståtte krigsforbrytelser i Palestina

Advarselen fra Erekat kommer samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz er på vei til Washington for å møte Trump.

Det er ventet at presidenten vil legge fram sin lenge varslede Midtøsten-plan på tirsdag. Den palestinske ledelsen ble ikke invitert, og har allerede avvist Trumps Midtøsten-initiativ.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden