Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinske talsmenn truer med å droppe sentrale deler av Oslo-avtalen i protest mot at president Donald Trumps skal kunngjøre sin Midtøsten-plan neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO sa søndag at de forbeholder seg retten til å trekke seg fra den midlertidige avtalen dersom den amerikanske presidenten legger fram sin plan.

– Utspillet fra Trump vil gjøre Israels midlertidige okkupasjon av palestinske territorier om til permanent okkupasjon, sier den palestinske forhandleren Saeb Erekat.

Del to av Oslo-avtalen, som definerer relasjoner mellom Israel og palestinerne, ble undertegnet i 1995 og var en oppfølging av Oslo-avtalen fra to år tidligere.

Avtalen, som noen ganger omtales som Oslo II, definerer omfanget av palestinsk selvstyre på Vestbredden og Gaza. Opprinnelig skulle den gjelde i fem år mens arbeidet med en permanent avtale skulle ferdigstilles, men den har blitt forlenget en rekke ganger.

Les goså: USA motsetter seg gransking av påståtte krigsforbrytelser i Palestina

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen fra Erekat kommer samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz er på vei til Washington for å møte Trump.

Det er ventet at presidenten vil legge fram sin lenge varslede Midtøsten-plan på tirsdag. Den palestinske ledelsen ble ikke invitert, og har allerede avvist Trumps Midtøsten-initiativ.