Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre russere er siktet for forsøk på å forgifte eieren av en våpenfabrikk i Bulgaria, angivelig fordi den solgte våpen til Georgia og Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten i Bulgaria har ikke offentliggjort navnene på de tre russerne, men det er utstedt internasjonal arrestordre.

Emilian Gebrev, sønnen og en ansatt ved våpenfabrikken Emco ble alvorlig syke i 2015, men kom etter hvert til hektene igjen.

Saken ble først henlagt, men ble gjenåpnet i 2018 etter mistanke om at de tre ble forgiftet med samme stoff som ble benyttet mot den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren hans i Storbritannia.

Samme mann

Det er ikke fastslått hva Gebrev og de to andre ble forgiftet med, men bulgarsk politi har fastslått at Sergej Fedotov, en offiser i Russlands militære etterretningstjeneste, ved tre anledninger besøkte landet i 2015.

Fedotov er trolig et dekknavn, men britisk etterretning har tidligere knyttet samme mann til forgiftningen av Skripal. Bulgarsk politi samarbeider både med britiske myndigheter og amerikanske FBI i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge siktelsen forsøkte de tre siktede russerne å drepte Gebrev og de to andre «på en måte som satte manges liv i fare», angivelig ved hjelp av et fosforlignende stoff.

GRU-agenter

Den nettbaserte gravegruppen Bellingcat har i samarbeid med tyske Der Spiegel og The Insider tidligere avdekket at hele åtte agenter fra Russlands militære etterretningstjeneste GRU befant seg i Bulgaria da Gebrev ble forgiftet.

Motivet bak attentatet mot Gebrev kan ha vært at Emco solgte våpen til Georgia under krigen mot Russland i 2008 og havnet på det russiske forsvarsdepartementets svarteliste.

Emco skal også ha solgt våpen til Ukraina under landets konflikt med Russland i 2014, noe Gebrev rett nok nekter for.