Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer

<p>Beboere i Moria-leiren på den greske øya Lesvos.</p>
Beboere i Moria-leiren på den greske øya Lesvos. Foto: Petros Giannakouris / AP

På de greske øyene Lesvos, Samos og Chios protesterer lokalbefolkningen onsdag mot migrantleirer og krever flytting av tusenvis av asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På de tre øyene er det iverksatt generalstreik, offentlige kontorer og tjenester er stengt, og tusenvis av mennesker demonstrerer i gatene.

«Vi vil ha øyene våre tilbake, vi vil ha livene våre tilbake», roper demonstrantene.

I Moria, som er den største migrantleiren på Lesvos, er det for tiden mer enn 19.000 asylsøkere. Leiren har egentlig kapasitet til å ta imot 2.840 mennesker. Den siste måneden har to unge asylsøkere og en 18 år gammel afghansk kvinne blitt knivstukket i leiren.

Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa

Situasjonen er like krevende på de andre øyene, og forholdene har gjentatte ganger blitt kritisert av menneskerettighetsgrupper og humanitære organisasjoner.

Den greske regjeringen la i november fram planer om å bygge større leirer på øyene Lesvos, Chios, Samos, Kos og Leros, hvor det til sammen for tiden er rundt 42.000 migranter og flyktninger, og hvor det ofte bryter ut vold.

Planene har ikke blitt godt mottatt av lokalbefolkningen, som ønsker mindre leirer etter å ha tatt imot tusenvis av asylsøkere de siste fem årene.

FN om Hellas: – Dette handler ikke lenger om mottak av asylsøkere, det er blitt en kamp for å overleve

Rapport: Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene

Personvernpolicy