Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham

Harvey Weinstein forlater rettssalen i New York etter at juryen i rettssaken mot ham ble pekt ut i forrige uke. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix
Harvey Weinstein forlater rettssalen i New York etter at juryen i rettssaken mot ham ble pekt ut i forrige uke. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere filmmogulen Harvey Weinsteins forsvarere er ventet å gå hardt ut mot kvinnene som har anklaget ham for voldtekt når rettssaken starter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortimot 90 kvinner, blant dem Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering.

Men rettssaken som begynner onsdag, omhandler kun en tiltale for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Det ene tiltalepunktet dreier seg om en voldtekt i 2013 og det andre om tvunget oralsex i 2006.

Det er ventet at aktoratet i saken vil bruke samme strategi som under rettssaken mot Bill Cosby i 2018, hvor de hentet inn en ekspert på seksuelle overgrep som vitne. Eksperten forklarte hvordan ofre for voldtekt og seksuelle overgrep oppfører seg i tiden etter et slikt overfall.

Bruker samme vitne

Aktoratet i Weinstein-saken skal faktisk bruke akkurat den samme eksperten som i rettssaken mot Cosby, Dr. Barbara Ziv, som trolig vil bli et viktig vitne.

Weinstein har tidligere hevdet hardnakket at forholdet han hadde med begge de to fornærmede kvinnene var gjensidig. Og kvinnen som anklager Weinstein for å ha voldtatt henne på et hotellrom på Manhattan i 2013, sendte ham hyggelige eposter i månedene etter den angivelige voldtekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Weinsteins forsvarer, Donna Rotunno, har tidligere sagt i et intervju med Vanity Fair at selv om noen kvinner kan ha angret at de hadde sex med den tidligere filmmogulen, er ikke slik anger det samme som voldtekt.

– Lar ofte være å anmelde

Rotunno har også sagt at epostkorrespondansene mellom Weinstein og begge kvinnene er bevis for at ingen av dem på det tidspunktet vurderte det som skjedde, som en voldtekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I saken mot Cosby var det lignende bevis for at han hadde opprettholdt kontakten med noen av ofrene, men i retten sa voldtektsekspert Ziv at ofre for seksuelle overgrep ofte lar være å anmelde eller utsetter å anmelde hendelsen til politiet.

Hun vitnet at de tvert imot ofte holder kontakten med overgriperen, husker flere detaljer med tiden, og at de reagerer ulikt på det som har skjedd.

Startskuddet for #metoo

Weinstein var i mange år en av Hollywoods mektigste filmprodusenter. Etter at anklagene ble offentlig kjent i oktober 2017, er han blitt en paria i filmbransjen. Det var anklagene mot Weinstein som ble startskuddet for metoo-kampanjen.

En jury bestående av sju menn og fem kvinner skal de neste ukene avgjøre om filmprodusenten er skyldig i å ha voldtatt en kvinne i 2013 og tvunget en annen kvinne til oralsex i 2006.

Bill Cosby (81) ble i september 2018 dømt til mellom tre og ti års fengsel for å ha dopet ned og voldtatt en kvinne i 2004.