Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak

Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato må trappe opp sin militære operasjon i Irak, mener generalsekretær Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg har de siste dagene hatt møter med høytstående irakiske tjenestemenn, samt kong Abdullah i Jordan, for å diskutere Natos framtidige nærvær i Irak.

– Vi må gå tungt inn og trene. Bygge opp alt, forsvarsdepartementet, institusjoner og kommando- og kontrollsentre for å trene opp irakiske styrker. Nato kan gjøre dette. Vi gjør det alt, men vi kan trappe opp, sa Stoltenberg tirsdag.

Nato inngikk i 2018 en avtale med irakiske myndigheter om å sende 500 soldater for å trene opp irakiske regjeringsstyrker og gjøre dem bedre rustet i kampen mot ytterliggående grupper som IS.

Etter USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad 3. januar, stanset Nato sin operasjon og trakk en del av sine soldater ut av landet.

Den irakiske nasjonalforsamlingen ba de utenlandske styrkene om å pakke sammen og forlate landet, noe som først og fremst var myntet på den USA-ledede koalisjonen mot IS.

USA har utelukket tilbaketrekning, og de rundt 70 norske soldatene som deltar i koalisjonen, har heller ikke forlatt landet.

USAs president Donald Trump ba tidligere i måneden Nato om å engasjere seg mer i Midtøsten, men medlemslandene har så langt vist liten vilje til å bidra mer.