Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass

Opposisjonsleder i Venezuela, Juan Guaidó, skal møte flere europeiske ministre de nærmeste dagene.
Opposisjonsleder i Venezuela, Juan Guaidó, skal møte flere europeiske ministre de nærmeste dagene. Foto: Ivan Valencia / AP

Siden Parisavtalen ble signert har noen av verdens største banker, forsikringsselskaper og fond investert 12.000 milliarder i fossil energi, ifølge Greenpeace.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har et utvalg av finanseliten representert på Verdens økonomiske forum i Davos investert 1.400 milliarder dollar, eller 12.000 milliarder kroner, i selskaper som utvinner fossile brensler siden Parisavtalen ble underskrevet i 2015, ifølge miljøorganisasjonen Greenpeace.

Organisasjonen har analysert porteføljene til 24 banker som er representert ved Verdens økonomiske forum i Davos.

Under det årlige toppmøtet Verdens økonomiske forum i Davos er klimaspørsmålet i år ventet å være i sentrum. Men miljøorganisasjonen anklager noen av selskapene som deltar på møtet, for å mislykkes i å leve opp til forumets mål om å «forbedre verdens tilstand».

– Banker, forsikringsselskaper og pensjonsfond er like skyldige for klimakrisen som industrien som produserer fossil brensel, særlig de som reiser til Davos, sier leder i Greenpeace International, Jennifer Morgan.

– De sier at de støtter Parisavtalen, men siden den ble undertegnet har de spyttet milliarder inn i denne industrien, fortsetter hun.

Personvernpolicy