Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass

Opposisjonsleder i Venezuela, Juan Guaidó, skal møte flere europeiske ministre de nærmeste dagene.
Opposisjonsleder i Venezuela, Juan Guaidó, skal møte flere europeiske ministre de nærmeste dagene. Foto: Ivan Valencia / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden Parisavtalen ble signert har noen av verdens største banker, forsikringsselskaper og fond investert 12.000 milliarder i fossil energi, ifølge Greenpeace.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen har et utvalg av finanseliten representert på Verdens økonomiske forum i Davos investert 1.400 milliarder dollar, eller 12.000 milliarder kroner, i selskaper som utvinner fossile brensler siden Parisavtalen ble underskrevet i 2015, ifølge miljøorganisasjonen Greenpeace.

Organisasjonen har analysert porteføljene til 24 banker som er representert ved Verdens økonomiske forum i Davos.

Under det årlige toppmøtet Verdens økonomiske forum i Davos er klimaspørsmålet i år ventet å være i sentrum. Men miljøorganisasjonen anklager noen av selskapene som deltar på møtet, for å mislykkes i å leve opp til forumets mål om å «forbedre verdens tilstand».

– Banker, forsikringsselskaper og pensjonsfond er like skyldige for klimakrisen som industrien som produserer fossil brensel, særlig de som reiser til Davos, sier leder i Greenpeace International, Jennifer Morgan.

– De sier at de støtter Parisavtalen, men siden den ble undertegnet har de spyttet milliarder inn i denne industrien, fortsetter hun.