Over 200 såret i sammenstøt i Libanon

Beirut var preget av opptøyer og uro lørdag. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix
Beirut var preget av opptøyer og uro lørdag. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 200 personer er såret i voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Beirut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Libanesisk Røde Halvmåne opplyser at de har sendt 80 sårede til sykehus i området, mens 140 har fått behandling på stedet. Det er både demonstranter og politifolk blant de sårede, og det fryktes at tallet kan stige.

Demonstrantene er blant annet frustrert fordi forsøkene på å få på plass en ny regjering ikke har lyktes, samtidig som landet står midt i en økonomisk krise.

Demonstrasjonene mot regjeringen tok til 17. oktober, og fikk ny kraft denne uken. Sikkerhetsstyrker grep lørdag inn for å stanse demonstranter som forsøkte å ta seg inn i nasjonalforsamlingen.

Slagmark

Demonstrantene kastet stein mot sikkerhetsstyrkene, som svarte med tåregass og vannkanoner.

Sentrum av Beirut ligner på en slagmark, opplyser vitner, med ødelagte trafikklys og felte trær og steiner strødd i gatene. Banker har fått vinduene knust og minibanker er satt i brann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange demonstranter er pågrepet.

– Vi ber om at fredelige demonstranter holder seg borte fra området for sin egen sikkerhet, oppfordrer sikkerhetsstyrkene på Twitter.

Lastebiler med libanesiske soldater ble sendt til sentrum av Beirut for å hjelpe sikkerhetsstyrkene i å opprette ro og orden.

– Uakseptabelt

Innenriksminister Raya Hassan sier han mange ganger har lovet å beskytte fredelige demonstranter og retten til å demonstrere.

– Men disse demonstrasjonene har utviklet seg til regelrette angrep på medlemmer av sikkerhetsstyrkene, så vel som privat eiendom. Det er helt uakseptabelt, sier ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Michel Aoun har bedt forsvarsministeren og innenriksministeren om å hindre opptøyer, sikre offentlig og privat eiendom og gjenopprette orden.

I en Twitter-melding ba presidenten samtidig om at fredelige demonstranter blir beskyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langvarige protester

Masseprotestene førte til at Saad Hariri gikk av som statsminister i slutten av oktober.

Etter noen rolige uker, har frustrasjonen over politikernes manglende evne til å danne en ny regjering utløst nye demonstrasjoner. Den økonomiske krisen i landet bidrar også til frustrasjonen.

– Vi er lut lei. Vi har demonstrert fredelig og ingen har lyttet. Kanskje de lytter nå, sa én av demonstrantene ifølge nyhetsbyrået DPA.

Den 19. desember ble Hassan Diab utnevnt til landets nye statsminister. Han har så langt ikke klart å løse den dype økonomiske krisen i landet.

Libanon er ett av landene i verden med størst statsgjeld, og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at landet innfører innstramminger i økonomien for fortsatt å motta støtte av institusjonene.