Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen

Mikhail Misjustin skal torsdag spørres ut av underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Underhuset, kjent som statsdumaen, ventes å godkjenne ham.
Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB scanpix
Mikhail Misjustin skal torsdag spørres ut av underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Underhuset, kjent som statsdumaen, ventes å godkjenne ham. Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den russiske statsdumaen skal torsdag begynne utspørringen av Mikhail Misjustin, som er blitt foreslått av president Vladimir Putin som ny statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svært Kreml-lojale underhuset, statsdumaen, skriver på sine nettsider at Misjustin skal ha «konsultasjoner» med de fire partiene som er representert i underhuset, før det starter en plenumssesjon klokken 10 lokal tid. Der skal hans kandidatur formelt vurderes.

Statsdumaen ventes å godkjenne Misjustin, som i dag er sjef for det føderale skattevesenet. Han vil i så fall etterfølge Dmitrij Medvedev, som gikk av sammen med resten av regjeringen onsdag.

Medvedevs avgang ble kunngjort samme dag som Putin holdt sin årlige tale i nasjonalforsamlingen om rikets tilstand. I talen sa Putin at han ville avholde en folkeavstemning om endringer i grunnloven.

Putin vil gi nasjonalforsamlingen myndighet til å utnevne statsminister og regjeringsmedlemmer for å styrke nasjonalforsamlingens rolle. I dag er det presidenten som gjør dette.

Den russiske regjeringens beslutning om å gå av, kan ifølge flere Russland-eksperter være del av en prosess der Putin får beholde en sentral maktposisjon når presidentperioden hans utløper i 2024.

Det er uklart om Misjustin, som til nå har vært en relativt ukjent teknokrat, er en midlertidig løsning, eller om han kan bli utpekt som Putins etterfølger.

Personvernpolicy