Putin oppfordrer russere til å få flere barn

Russlands president Vladimir Putin under sin årlige tale til Russlands nasjonalforsamling onsdag.
Russlands president Vladimir Putin under sin årlige tale til Russlands nasjonalforsamling onsdag. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin gir russerne nye økonomiske insentiver til å få flere barn. Fødselsratene i landet har de siste årene gått ned. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russlands skjebne og historiske utsikter avhenger av hvor mange det er av oss, sa Putin under sin årlige tale i nasjonalforsamlingen onsdag.

Fødselsraten i Russland er nedadgående fordi generasjonen som nå blir foreldre, ble født på 90-tallet, da fødselsraten i landet falt dramatisk på grunn av økonomisk usikkerhet.

Den russiske presidenten sa i talen at han ønsker å øke fødselsraten fra 1,5 til 1,7 barn per kvinne innen 2024.

For å sikre dette lover Putin blant annet et engangsbeløp til nybakte foreldre på rundt 70.000 kroner. Tidligere har ordningen, som først ble innført i 2007, bare omfattet foreldre som får sitt andre barn.

– Vi må støtte unge mennesker som starter et familieliv og helt sikkert drømmer om å få barn, sa den russiske presidenten.

Han opplyste videre at familier med to barn kommer til å få til sammen rundt 90.000 kroner. Ordningen skal i første omgang gjelde fram til 2026.

I tillegg blir en ordning for ekstra økonomisk støtte til fattige barnefamilier utvidet, slik at den gjelder til barna fyller sju år, ikke til tre år som i dag.