Libyske rivaler ventet å signere våpenhvileavtale

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte statsminister Fayez al-Sarraj fra Libyas internasjonalt anerkjente regjering i Istanbul søndag. Mandag er det ventet at partene i konflikten i Libya skriver under en våpenhvileavtale. Foto: Det tyrkiske presidentskapet via AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte statsminister Fayez al-Sarraj fra Libyas internasjonalt anerkjente regjering i Istanbul søndag. Mandag er det ventet at partene i konflikten i Libya skriver under en våpenhvileavtale. Foto: Det tyrkiske presidentskapet via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya er ventet å signere en våpenhvileavtale i Moskva mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge sider i konflikten skal signere en avtale om betingelsene for våpenhvilen som trådde i kraft i helgen. Det får nyhetsbyrået AFP opplyst fra en kilde i den libyske regjeringen.

Statsminister Fayez al-Sarraj gjør seg klar til å signere avtalen med opprørsgeneralen Khalifa Haftar, og han ber også innbyggere i Libya om å forberede seg.

– Jeg oppfordrer alle libyere om å legge fortiden bak seg, legge til sides uenigheter og stå sammen på veien mot stabilitet og fred, sa han i en kort TV-tale søndag.

Anklager om brudd på våpenhvilen

Våpenhvilen som tråde i kraft ved midnatt natt til søndag, kom i stand etter oppfordring fra Tyrkia, som støtter statsminister Fayez al-Sarraj, og Russland som uoffisielt står på Haftars side.

Begge sider i konflikten anklaget søndag hverandre for brudd på våpenhvilen.

Lev Dengov, leder for Russlands delegasjon i forhandlingene, sier rivalene skal enes om vilkårene for et framtidig enighet i Libya. Det inkluderer enigheten om detaljene i våpenhvileavtalen.

Dengov la til at han ikke vet om partene ville møtes ansikt til ansikt. Khalifa Haftar skal allerede være på plass i Moskva, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu og forsvarsminister Hulusi Akar ankommer også den russiske hovedstaden mandag.

Kaos og anarki

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

I 2019 ble situasjonen ytterligere forverret da Haftar og hans milits gikk til angrep på Tripoli. Siden starten på offensiven har mer enn 280 sivile og 2.000 soldater blitt drept, ifølge FN. 146.000 libyere er drevet på flukt.

Personvernpolicy