12 år gammel klimarapport forutså brannene i Australia

Allerede for 12 år siden ble regjeringen i Australia advart om brannene som nå herjer i landet. Forskeren bak rapporten er lei seg for at han ikke fikk gjennomslag da han oppfordret til handling mot klimaendringene. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix
Allerede for 12 år siden ble regjeringen i Australia advart om brannene som nå herjer i landet. Forskeren bak rapporten er lei seg for at han ikke fikk gjennomslag da han oppfordret til handling mot klimaendringene. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En klimarapport fra 2008, bestilt av den australske regjeringen, advarte om katastrofale branner i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sesongen med branner vil begynne tidligere, slutte senere, og brannene vil være mer intense. Disse effektene vil øke over tid, men være synlig i 2020», heter det i rapporten The Climate Change Review , ifølge Teknisk Ukeblad.

– Risikoen kan reduseres betydelig ved kraftig, effektiv og tidlig handling fra alle store økonomier, heter det i rapporten ifølge SBS.

Skuffet over seg selv

Ross Garnaut, som ledet forskningen, er lei seg over at det viste seg å være riktig. Han skulle ønske at han tidligere hadde klart å overbevise Australia om faren de nå står midt oppi.

– Det er trist at jeg ikke fikk gjort noe når jeg fikk muligheten til å snakke med australiere om dette emnet. Jeg klarte ikke å fullt ut benytte den muligheten til å overbevise Australia om at det er i vår egen interesse å spille en positiv rolle i en global innsats for å dempe effekten av klimaendringene, sier Garnaut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannene som har herjet i Australia siden september, er de verste og mest katastrofale landet noen gang har opplevd, men forskeren advarer om at det kan bli verre.

– Selv om ting er ille nå vil det fortsette å bli verre, om konsentrasjonen av klimagassutslipp i atmosfæren fortsetter å øke, advarer han.

Farlig framtid

Ifølge tidsskriftet ble Australia advart om brannene i forskjellige rapporter både i 2008, 2009, 2017 og 2019. Blant annet i en CSIRO-rapport for 11 år siden hvor det advares om at et spesielt brannfarlig meteorologisk fenomen ville være opptil fire ganger mer sannsynlig i en fremtid med global oppvarming.

Minst 27 personer har mistet livet siden 27. oktober. Økologer ved University of Sydney anslår at over 1 milliard dyr har mistet livet eller blitt skadd i brannene. Rundt 100.000 kvadratkilometer svidd av, et område på størrelse med Sør-Korea eller Portugal.

Fredag var det klimademonstrasjoner utenfor australske ambassader blant annet i Brasil, Storbritannia og Tyskland.