Pelosi vil sende riksrettstiltale til Senatet neste uke

VIDEO: Pelosi sender riksrettstiltalen til Senatet neste uke

Tiltalepunktene i riksrettssaken mot president Donald Trump skal etter planen sendes til Senatet neste uke, opplyser Demokratenes Nancy Pelosi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har bedt justiskomiteens leder Jerry Nadler om å være forberedt på å legge fram en resolusjon for avstemning neste uke, sier Pelosi, som er leder i Representantenes hus.

Pelosi har latt være å sende tiltalepunktene til Senatets republikanske leder Mitch McConnell. Bakgrunnen er sterk uenighet om rammene for riksrettssaken.

McConnell vil ha en rask rettssak uten noen nye vitner, mens Pelosi frykter en forhastet frikjenning av Trump i Senatet, der hans parti har flertall.

Pelosi sier hun vil møte Demokratene tirsdag for å diskutere veien videre.

Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver klar til å vitne

Nancy Pelosi Foto: Win Mcnamee / AFP
Nancy Pelosi Foto: Win Mcnamee / AFP

President Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sier han er beredt til å vitne dersom Senatet kaller ham inn i riksrettssaken.

Fakta om riksrettsavstemningen mot Trump

* Et flertall i Representantenes hus går inn for å stille president Donald Trump for riksrett maktmisbruk og obduksjon av Kongressen.

* Tiltalepunktet om maktmisbruk fikk 230 stemmer flertall, 197 stemte imot.

* Punktet om obstruksjon av Kongressen gikk gjennom med 229 stemmer flertall, 198 stemme imot.

* Det var ventet at tiltalepunktene kom til å få flertall i Representantenes hus ettersom Demokratene har flertall.

* Riksrettssaken går nå videre til Senatet, hvor det blir en avstemning i januar. I Senatet har Republikanerne flertall, med 53 plasser mot Demokratenes 47. En fellende dom, som innebærer at presidenten avsettes, krever to tredels flertall og regnes derfor som usannsynlig.

* Trump blir den tredje president i USAs historie som stilles for riksrett. Det har bare skjedd to ganger tidligere: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999. Johnson og Clinton ble ikke domfelt.

Kilder: NTB, AP, BBC

Bolton forlot Det hvite hus i september. Mandag sa han at han etter nøye vurderinger har besluttet at han vil rette seg etter en eventuell vitneinnkalling fra Senatet.

– Jeg har konkludert med at, hvis Senatet utsteder en innkalling for å få meg til å vitne, så er jeg beredt til å vitne, sa Bolton.

Senatets flertallsleder Mitch McConnell har gitt uttrykk for motstand til å innkalle nye vitner i riksrettssaken, men demokrater har forsøkt å legge press på ham for å få høre vitnemål fra Bolton og andre som ikke vitnet da Representantenes hus behandlet riksrettssaken før jul.

Personvernpolicy