Ukraina har fått tilgang til svarte bokser fra Iran

 To videoer offentliggjort skal angivelig vise flyet bli truffet og styrte. Se dem over

Ukrainske eksperter har fått tilgang til de såkalte svarte boksene fra det ukrainske passasjerflyet som krasjet i Iran, opplyser utenriksministeren i Kiev.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vårt team har nå fått tilgang, sier Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko, som tilføyer at iranske myndigheter samarbeider fullt ut.

Ukraina har sendt et team på rundt 50 eksperter til Iran for å delta i etterforskningen, og de har også fått tilgang til flyets vrakdeler og stedet der det styrtet, ifølge Prystaiko.

De svarte boksene er flyets ferdskriver og taleregistrator, som kan gi svar på hva som forårsaket katastrofen. Planen er nå at Ukrainas team skal analysere innholdet.

– Konklusjoner – så snart de foreligger – skal presenteres til offentligheten, sier Prystaiko.

Alle de 176 menneskene om bord mistet livet da det ukrainske Boeing 737-800-flyet gikk i bakken kort tid etter avgang fra Irans hovedstad Teheran onsdag.

Amerikanske, britiske og canadiske myndigheter sier etterretningsopplysninger tyder på at flyet ble skutt ned av en iransk luftvernrakett, sannsynligvis ved en feiltakelse. Iran benekter påstanden.

Fredag kveld sier direktøren for Ukrainas nasjonale sikkerhetstjeneste, Ivan Bakanov, at de nå konsentrerer seg om to mulige årsaker til katastrofen, enten terrorisme eller et luftvernmissil.

Krever full åpenhet

Halvannet døgn senere uttalte flere vestlige ledere at flyet trolig ble truffet av et iransk luftvernmissil, men dette blir blankt avvist av lederen for Irans sivile luftfartsmyndighet.

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av et missil, sa Ali Abedzadeh på en pressekonferanse i Teheran.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa samme dag at han ikke har grunn til å tvile på meldingene fra flere vestlige allierte ledere om at flyet ble rammet av et missil. Russland kaller påstandene uakseptable mens etterforskningen pågår. Iran har bedt Canada og USA om å dele opplysningene de har om styrten og blir selv møtt med krav om full åpenhet.

For iranerne fungerer de vestlige anklagene som et vondt ekko av en tragisk hendelse for over 30 år siden da et passasjerfly fra Iran Air ved et uhell ble skutt ned av den amerikanske marinen over Persiabukta. Alle de 290 om bord mistet livet, blant dem 66 barn.

– Mulig feiltakelse

Canadas statsminister Justin Trudeau Foto: Adrian Wyld / AP
Canadas statsminister Justin Trudeau Foto: Adrian Wyld / AP

Statsministrene i Canada og Storbritannia sa torsdag at de tror det ukrainske flyet ble rammet av et iransk missil og at det kan ha skjedd ved en feiltakelse. USAs utenriksminister sa det samme fredag, men la til at de vil la etterforskningen gå sin gang før de konklusderer.

Uttalelsene kom etter at ikke navngitte vestlige etterretningskilder først hadde dempet spekulasjonene om at flyet ble skutt ned.

Iran understreker nå at både den amerikanske flyprodusenten Boeing og utenlandske eksperter skal få delta i granskningen. Invitasjonen gjelder også USAs nasjonale transportsikkerhetsbyrå (NTSB), opplyser en tjenestemann.

– NTSB har svart vår etterforskningsleder og har kunngjort en akkreditert representant, sa Farhad Parvaresh, Irans representant i Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart, til nyhetsbyrået Reuters.

USA har i henhold til internasjonale regler rett til å delta i granskningen ettersom flyet var amerikanskprodusert.

Endret kurs

Bare timer før flystyrten avfyrte Iran en rekke missiler mot USAs militærbaser i Irak, som svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Flere eksperter har spekulert på om det ukrainske flyet ble oppfattet som en trussel etter at det endret bane bare minutter etter avgang fra Teheran – muligens som følge av en brann om bord.

I en foreløpig iransk granskningsrapport som ble offentliggjort torsdag, går det fram at flyet tilsynelatende forsøkte å fly tilbake til Teheran i stedet for å fortsette vestover mot Ukraina. Det blir også slått fast at flyet tok fyr før det styrtet i bakken i åpent landskap.

Øyenvitner har tolket det dit hen at flyet endret retning for å unngå et befolket område. I stedet traff det bakken rett ved et stadion.

Flyet ble produsert og levert til flyselskapet Ukraine International Airlines i 2016.

Unngår iransk luftrom

Norwegian er ett av flere flyselskaper som etter styrten har besluttet å slutte å fly over Iran. I en epost til Dagbladet skriver selskapet at de omdirigerer sine Dubai-flyginger inntil videre. Tiltaket begrunnes med den usikre situasjonen i Iran.

Flere flyselskaper innstiller dessuten alle flyavganger til Iran. Blant dem er Austrian Airlines, som viser til at de nå har en annen sikkerhetsvurdering av luftrommet over flyplassen i Teheran enn tidligere.

Av hensyn til passasjerenes sikkerhet stanser Sverige inntil videre alle direkteflyginger mellom Sverige og Iran.

Iranske myndigheter er «sikre»

Lederen for de sivile luftfartsmyndighetene i Iran sier han er sikker på at flyet som styrtet natt til onsdag, ikke ble truffet av en rakett.

Den iranske reaksjonen kommer etter at Canadas statsminister Justin Trudeau torsdag gikk ut og sa at flyet kan ha blitt skutt ned ved et uhell.

Trudeau viste til etterretningsopplysninger fra flere kilder, blant annet canadisk etterretning.

Dette ble blankt avvist av Ali Abedzadeh, som leder Irans sivile luftfartsmyndighet.

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av en rakett, sa han på en pressekonferanse i Teheran.

Russland kaller uttalelser om missil uakseptable

Påstanden om at flyet som styrtet i Iran, kan ha blitt truffet av et luftvernmissil, er uakseptable, mener Russland.

Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksdepartementet i Moskva ber alle parter vente på resultatet av etterforskningen av flykatastrofen.

– Man bør ikke forsøke å oppnå politisk gevinst på denne grusomme menneskelige tragedien. Det er viktig å la spesialister få analysere situasjonen og foreta konklusjoner, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov.

Han kaller uttalelser om at et missil skal ha truffet det ukrainske passasjerflyet «uakseptable».

– Det er i minste fall usømmelig å gjøre dette til en politisk sak, mener Rjabkov.

Vestlige ledere uttalte torsdag at etterretningsinformasjon tyder på at flyet ved en feiltakelse ble truffet av et bakke-til-luft-missil nær Irans hovedstad Teheran, noen timer etter at Iran hadde sendt ballistiske missiler mot to amerikanske militærbaser i Irak som hevn for at USA har likvidert den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.

Iran har avvist at flyet kan ha blitt truffet av noe missil.

Alle de 176 om bord mistet livet da flyet styrtet onsdag morgen.

Personvernpolicy