Stoltenberg stoler på rapporter om at fly ble skutt ned

Jens Stoltenberg er gjest på EUs ekstraordinære utenriksministermøte i Brussel. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Jens Stoltenberg er gjest på EUs ekstraordinære utenriksministermøte i Brussel. Arkivfoto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier han ikke har grunn til å tvile på rapportene om at flyet som styrtet utenfor Teheran, ble skutt ned av iransk luftforsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg ville ikke gå inn på detaljene i etterretningen som Nato sitter på.

– Det jeg kan si er at vi ikke har noen grunn til ikke å tro på meldingene som har kommet fra flere Nato-allierte, sa han på vei inn til EUs utenriksministermøte fredag.

Både Storbritannia og Canada har sagt at iransk luftforsvar skjøt ned flyet, men at det kan ha vært et uhell.

Tragedie

– Dette er en tragedie, og det er viktig å få alle fakta på bordet. Derfor er det viktig med en grundig og åpen undersøkelse, og vi håper Iran vil bidra til dette, sa Nato-sjefen, som også uttrykte sin kondolanse til alle som mistet noen i flystyrten onsdag.

EUs utenrikssjef Josep Borrell har kalt inn til fredagens ekstraordinære møte, der situasjonen i Irak, Iran og regionen for øvrig er hovedtema. Stoltenberg er invitert for å redegjøre for situasjonen.

– De siste 48 timene har vi sett en reduksjon i spenningen, og det må vi bygge videre på. Ingen er tjent med en ny konflikt i Midtøsten, sa Stoltenberg.

– Mange verktøy

Nato-sjefen fikk også spørsmål om den amerikanske presidentens ønske om at Nato øker sin tilstedeværelse i Midtøsten.

– Vi har mange verktøy og har tidligere vist at vi kan gjøre mange forskjellige ting: diplomatisk og politisk arbeid, opplæring og kapasitetsbygging og militære operasjoner. Men jeg tror det er for tidlig å konkludere nå. Vi gjør allerede mye i kampen mot internasjonal terror, blant med opptrening av styrker i Afghanistan og Irak, forklarte Stoltenberg.

Han minnet også om at det ikke er opp til Nato alene hva alliansen skal foreta seg.

– Vi jobber sammen med land i regionen og er til stede etter invitasjon fra dem og i samråd med dem.

Video skal angivelig vise ukrainsk passasjerfly bli skutt ned

Personvernpolicy