17 personer bosatt i Sverige omkom i flystyrt

<p>Det var 167 passasjerer og en besetning på ni om bord. Alle omkom. Blant de omkomne er 63 canadiere og 82 iranere. Også to ukrainere, fire afghanere, tre briter og minst ti svensker er døde.</p>
Det var 167 passasjerer og en besetning på ni om bord. Alle omkom. Blant de omkomne er 63 canadiere og 82 iranere. Også to ukrainere, fire afghanere, tre briter og minst ti svensker er døde. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Sveriges utenriksminister Ann Linde bekrefter at 17 av passasjerene som omkom i flystyrten i Iran var bosatt i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti av ofrene var svenske statsborgere og ytterligere sju var bosatt i Sverige, opplyser svensk UD.

– De var alle noens barn, klassekamerater, venner eller kollegaer. Mine tanker går til de pårørende, tvitrer Linde.

– Vi krever at hendelsen etterforskes omgående, upartisk og transparent. Sverige er beredt til å bistå i arbeidet, skriver Linde.

Blant de 17 svensker som nå er bekreftet omkommet er 20 år gammel kvinne, fem menn i tidlig 20-åra, en mann på 18 år og en mann på 19 år, ei jente på 15 år, to kvinner og to menn i 40-åra, en kvinne (37), en mann (60), to gutter på sju og ni år, skriver Aftonbladet.

– Da jeg så passasjerlista gikk verden under, forteller Madeleine Persson (18) til Expressen. Hennes far, Madhi Emami (60), er blant de omkomne.

Sverige stanser flygninger til Iran

Svenske transportmyndigheter stanser inntil videre alle direkteflyginger mellom Sverige og Iran.

– Passasjerenes sikkerhet er viktigst, sier sjø- og luftfartsdirektør Gunnar Ljungberg ved Transportstyrelsen, som har besluttet å midlertidig trekke tilbake Iran Airs tillatelser.

Bakgrunnen er uklarhet rundt årsaken til flykrasjet utenfor Teheran der 176 mennesker mistet livet, 17 av dem bosatt i Sveirge.

– Vi følger utviklingen av sikkerhetssituasjonen for den sivile luftfarten i Iran og i regionen, tilføyer han.

Denne uka frarådet Sverige i likhet med Norge alle reiser til Iran som ikke er strengt nødvendige. Det går ingen direkteruter mellom Oslo og Teheran.

Vestlig press på Iran etter flystyrt

Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Blomster og lys foran bilder av besetningen som var om bord flyet som styrtet i Iran. Bildet er tatt på Boryspil-flyplassen utenfor Kiev onsdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Iran oppgir å ha bedt både Boeing, USAs havarikommisjon og eksperter delta i granskningen av flystyrten, men avviser at flyet kan ha blitt truffet av en rakett.

176 personer omkom da det ukrainske Boeing 737-800-flyet styrtet rett etter avgang fra Teheran onsdag morgen.

Halvannet døgn senere uttalte flere vestlige ledere at flyet trolig ble truffet av en iransk luftvernrakett, men dette blir blankt avvist av lederen for Irans sivile luftfartsmyndighet.

– Dette flyet ble ikke truffet av en rakett

– En ting er helt sikkert, dette flyet ble ikke truffet av en rakett, sa Ali Abedzadeh på en pressekonferanse i Teheran fredag.

For iranerne fungerer de vestlige anklagene som et vondt ekko av en tragisk hendelse for over 30 år siden da et passasjerfly fra Iran Air ved et uhell ble skutt ned av den amerikanske marinen over Persiabukta. Alle de 290 om bord mistet livet, blant dem 66 barn.

Alle krever åpenhet

Etter torsdagens uttalelse om at flyet ble rammet av en rakett, har Iran bedt Canada og USA om å dele opplysningene de har om styrten. Samtidig blir Iran

Fakta om flystyrten i Iran

*Et passasjerfly fra Ukraine International Airlines styrtet like etter avgang fra den internasjonale flyplassen i Irans hovedstad Teheran klokken 6.12 onsdag.

*Flyet var på vei til Ukrainas hovedstad Kiev. Flyet var en Boeing 737-800-maskin og produsert i 2016.

*Det var 167 passasjerer og en besetning på ni om bord. Alle omkom.

* Blant de omkomne er 63 canadiere og 82 iranere. Også to ukrainere, fire afghanere, tre briter og minst ti svensker er døde.

*En foreløpig rapport fra iranske luftfartsmyndigheter fastslår at flyet forsøkte å vende tilbake til Teheran før det styrtet, og at det var i full fyr før det traff bakken. Ifølge rapporten tok flygerne ikke kontakt med flygeledere før det styrtet.

*Den foreløpige rapporten gir ingen svar på hvorfor flyet styrtet, men Irans transportminister uttalte torsdag at flyet tok fyr grunnet en «teknisk feil», og at dette førte til styrten.

*Flyet styrtet 4–5 timer etter at Iran avfyrte missiler mot amerikanske baser i Irak. Vestlige etterretningstjenester tror ikke at flyet ble skutt ned, ifølge en canadisk sikkerhetskilde som Reuters har snakket med.

(Kilder: DPA, Reuters, CBC, NTB)

selv møtt med krav om full åpenhet om granskningen, både fra Sverige, Canada, Ukraina og EU. De ber også selv om å få delta med ekspertise.

Ti av de omkomne var svenske statsborgere, i tillegg til at sju andre var bosatt i Sverige. De aller fleste var imidlertid på vei til Canada, hvorav mange enten var canadiere med iranske røtter eller iranere som studerte i Canada.

VIDEO: To videoer offentliggjort skal angivelig vise flyet bli truffet og styrte

– Mulig feiltakelse

Iran opplyste fredag at iranske og ukrainske tjenestemenn har begynt etterforskningen av styrten. Samtidig la Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko ut en melding på Twitter der han skriver at Ukraina har mottatt «viktige data» fra USA som skal undersøkes av ukrainske eksperter.

Både USAs president Donald Trump, Canadas statsminister Justin Trudeau og Storbritannias statsminister Boris Johnson sa torsdag at de tror det ukrainske flyet ble rammet av en iransk rakett, men alle sier også at det kan være snakk om en feiltakelse.

Uttalelsene kom etter at ikke navngitte vestlige etterretningskilder først hadde dempet spekulasjonene om at flyet ble skutt ned.

FILE - In this Wednesday, Jan. 8, 2020 file photo debris at the scene where a Ukrainian plane crashed in Shahedshahr southwest of the capital Tehran, Iran. Two U.S. officials said Thursday that it was “highly likely” that an Iranian anti-aircraft missile downed a Ukrainian jetliner late Tuesday, killing all 176 people on board. President Donald Trump is suggesting he believes Iran was responsible. (AP Photo/Ebrahim Noroozi) Foto: Ebrahim Noroozi / AP
FILE - In this Wednesday, Jan. 8, 2020 file photo debris at the scene where a Ukrainian plane crashed in Shahedshahr southwest of the capital Tehran, Iran. Two U.S. officials said Thursday that it was “highly likely” that an Iranian anti-aircraft missile downed a Ukrainian jetliner late Tuesday, killing all 176 people on board. President Donald Trump is suggesting he believes Iran was responsible. (AP Photo/Ebrahim Noroozi) Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Inviterer USA

Iran understreker nå at både den amerikanske flyprodusenten Boeing og utenlandske eksperter skal få delta i granskningen. Invitasjonen gjelder også USAs nasjonale transportsikkerhetsbyrå (NTSB), opplyser en tjenestemann.

– NTSB har svart vår etterforskningsleder og har kunngjort en akkreditert representant, sa Farhad Parvaresh, Irans representant i Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart, til nyhetsbyrået Reuters.

USA har i henhold til internasjonale regler rett til å delta i granskningen ettersom flyet var amerikanskprodusert.

VIDEO: Hevder passasjerflyet ble skutt ned - Iran avviser påstandene

Flyet endret kurs

Bare timer før flystyrten avfyrte Iran en rekke raketter mot USAs militærbaser i Irak, som hevn for USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad sist fredag.

Flere eksperter har spekulert på om det ukrainske flyet ble oppfattet som en trussel etter at det endret bane bare minutter etter avgang fra Teheran – muligens som følge av en brann om bord.

I en foreløpig iransk granskningsrapport som ble offentliggjort torsdag, går det fram at flyet tilsynelatende forsøkte å fly tilbake til Teheran i stedet for å fortsette vestover mot Ukraina. Det blir også slått fast at flyet tok fyr før det styrtet i bakken i åpent landskap.

Unngår iransk luftrom

Iransk sikkerhetspersonell jobber på stedet der et ukrainsk Boeing-fly styrtet tidlig onsdag morgen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP
Iransk sikkerhetspersonell jobber på stedet der et ukrainsk Boeing-fly styrtet tidlig onsdag morgen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Øyenvitner har tolket det dit hen at flyet endret retning for å unngå et befolket området. I stedet traff det bakken rett ved en stadion.

Flyet ble produsert og levert til flyselskapet Ukraine International Airlines i 2016.

Norwegian er ett av flere flyselskaper som etter styrten har besluttet å slutte å fly over Iran. I en epost til Dagbladet skriver selskapet at de omdirigerer sine Dubai-flyginger inntil videre. Tiltaket begrunnes med den usikre situasjonen i Iran.

Flere flyselskaper innstiller dessuten alle flyavganger til Iran. Blant dem er Austrian Airlines, som viser til at de nå har en annen sikkerhetsvurdering av luftrommet over flyplassen i Teheran enn tidligere.

Personvernpolicy