Irak ber USA planlegge tilbaketrekning

Iraks statsminister fastholder kravet om amerikansk tilbaketrekning fra landet. Foto: AP / NTB scanpix
Iraks statsminister fastholder kravet om amerikansk tilbaketrekning fra landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi ber USA komme opp med en plan for hvordan de amerikanske styrkene skal trekkes ut av landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abdul-Mahdi understreker at Irak mener alvor med sitt krav om amerikansk tilbaketrekning og vil ha fortgang i planleggingen av dette.

Torsdag kveld hadde han en telefonsamtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo, der han ba USA om å sende en delegasjon til Bagdad for å utforme «en mekanisme» for tilbaketrekning, heter det i en kunngjøring fra Abdul-Mahdis kontor.

– Statsministeren sa at amerikanske styrker har tatt seg inn i Irak og at droner flyr i landets luftrom uten tillatelse fra irakiske myndigheter, noe som er et brudd på bilaterale avtaler, heter det i kunngjøringen.

Tilbaketrekning

Den irakiske nasjonalforsamlingen ba sist helg landets regjering kaste den USA-ledede koalisjonen ut av landet, som et svar på det amerikanske attentatet på den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad.

Abdul-Mahdi har fulgt opp vedtaket og krever tilbaketrekning, og flere land i den USA-ledede koalisjonen – Tyskland, Spania og Danmark – har alt trukket ut deler av sine styrker. Det samme har Nato.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbaketrekningen har skjedd på grunn av den spente sikkerhetssituasjonen som oppsto etter likvideringen av Soleimani, ikke som følge av vedtaket i den irakiske nasjonalforsamlingen, blir det imidlertid understreket.

Norske soldater

Norge har også rundt 70 soldater i Irak, men regjeringen har foreløpig ikke gjort tegn til å ville hente disse hjem.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) påpekte tidligere i uka at vedtaket i den irakiske nasjonalforsamlingen ikke var bindende.

– Vi avventer derfor nærmere tilbakemelding fra irakiske myndigheter om hva som vil bli det konkrete utfallet og veien videre, sa hun til NTB.

USAs forsvarssjef Mark Milley og forsvarsminister Mark Esper har begge avvist at amerikanerne forbereder tilbaketrekning. Pompeo har ikke kommentert kravet fra Abdul-Mahdi.